Milošević negira financiranje srpskih paradržava preko Drine

BIVŠI predsjednik SRJ Slobodan Milošević u petak je na suđenju pred Haškim sudom (ICTY) negirao dokaze o beogradskom financiranju srpskih paradržava u Hrvatskoj i BiH, posebno njihovih vojnih snaga, tvrdeći da je pomoć bila više civilnog i razvojnog karaktera, poput pomoći MMF-a.

Financijski vještak Morten Torkildsen u svom je izvješću zaključio da je Beograd u cijelosti financirao oružanu pobunu i stvaranje srpskih paradržava u Hrvatskoj i BiH, i to sredstvima iz primarne emisije odnosno tiskanjem novca.

Optuženi Milošević u protuispitivanju je nastojao dokazati da on kao predsjednik Srbije nije imao nikakav utjecaj na odluke o proračunu i financijama savezne države, no vještak Torkildsen je, pozivajući se na svoje izvješće, dokazao da je optuženi imao utjecaj na raspolaganje sredstvima.

Jedan od najeklatantnijih dokaza vještakova nalaza je činjenica da je Beograd sve do prošle godine isplaćivao plaće časnicima vojske Republike Srpske.

Milošević je ustvrdio kako su plaće za časnike RS i tzv. RSK bile ustvari "neka vrsta socijalne pomoći" zbog siromaštva koje je vladalo u srpskim krajinama. Tvrdio je kako je većina pomoći bila namijenjena školstvu, zdravstvu, mirovinama, socijali i izbjeglicama.

"Vojne potrebe su bile najmanje, ionako je oružja bilo i previše, pogotovo u BiH", rekao je Milošević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torkildsen, norveški stručnjak za financije i reviziju, zaposlen kao financijski istražitelj Tužiteljstva ICTY-a, rekao je da dokumenti pokazju kako je najveći dio sredstava bio utrošen na vojsku.

Milošević je pitao u čemu se razlikuje pomoć koju je SRJ pružila RS i tzv. RSK od pomoći koju bi MMF pružio nekoj zemlji da održi svoju stabilnost, a Torkildsen je odgovorio da "MMF ne bi podržavao vojsku" te zemlje.

Sudac Richard May, upozorio je Miloševića da je većinu vremena potrošio na "prepirke sa svjedokom" što je optuženi i potvrdio.

Raspravno vijeće u nastavku je prihvatilo prijedlog tužiteljstva da se iskazi dvojice svjedoka vezanih za Hrvatsku prihvate prema pravilu 92bis, u pisanoj formi bez protuispitivanja.

Radi se o iskazu jednog liječnnika o autopsijama i obdukcijama koje je izvršio i jednom svjedočenju od "perifernog značenja", rekao je glavni tužitelj u procesu Geoffrey Nice.

Za idući tjedan najavljeno je svjedočenje šest svjedoka iz hrvatskog dijela dokaznog postupka, vezano za ratne zločine u Škabrnji, kninskom zatvoru i Voćinu, za koje optužnica tereti Miloševića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara