MILOŠEVIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SVOJE PARTIJE

Na šestom izvanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije oko dvije tisuće prisutnih delegata za predsjednika te stranke izabralo je u subotu, unatoč njegovu protivljenju, haškog optuženika Slobodan Milošević koji je ujedno bio i jedini kandidat.

Njega će, kako su najavili socijalisti, zamjenjivati predsjednik Glavnog odbora stranke, koji će biti izabran tijekom večeri, nakon završetka kongresa.

Na početku kongresa, delegati su povicima ´Izdajniče´ i ´Čitaj to Miri´ ometali Bogoljuba Bjelicu, dužnosnika SPS-a kojeg je Milošević ovlastio da ga zastupa u odustnosti, da pročita Miloševićevo pismo iz Scheveningena, u kojem on oštro kritizira sadašnje rukovodstvo partije i protivi se održavanju kongresa, te tvrdi da je ´marionetski DOS-ov režim nastojao u partiji organizirati petu kolonu´ i da se ´partija mora osloboditi unutrašnje opstrukcije i sve raditi u dosluhu s narodom´. Bjelica je tijekom poslijepodneva, zajedno sa svojih 40-ak pristalica, napustio kongres.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kongresu je u subotu odlučeno i da u SPS kolektivno uđu članovi Partije demokratske ljevice Aleksandra Vulina, nekad bliski suradnik Mirjane Marković iz Saveza komunista - Pokreta za Jugoslaviju i kasnije Jugoslavenske ljevice, te Demokratske socijalističke partije Milorada Vučelića, nekadašnjeg direktora Radio-televizije Srbije (do 1996. godine), koji je svoju (izvanparlamentarnu) stranku osnovao nakon što je 2000. godine srušen Miloševićev režim.

Dosadašnji glavni tajnik SPS-a Zoran Anđelković najavio je na kogresu unutrašnju reformu i promjenu politike te stranke, konkretizirajući da će prioriteti biti zalaganje za tržišnu privredu i socijalnu pravdu, privatizaciju s radničkim dioničarstvom, ubrzani razvoj i ulazak u Europsku uniju ´na dostojanstven način, voljom građana, ali provjerenom na referendumu´, dodajući da je rukovodstvo SPS-a svjesno ´grešaka i propusta´ iz prošlosti, te da su nužne promjene u stranki ´koje bi trebale pojačati njen utjecaj u narodu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara