Milošević pozvao biskupe na red, HBK se poslušno odrekla Miklenića

Milošević pozvao biskupe na red, HBK se poslušno odrekla Miklenića

Foto: Index

“VRH stranke stavio se u službu destabiliziranja Vlade, premda ju je on oblikovao i ekipirao, pa je očito da je zapravo istjerivao neke druge ciljeve, a ne opće dobro hrvatskog društva i hrvatske države”, napisao je glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić u neuobičajeno oštrom komentaru na račun predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Crkva u Hrvatskoj, koja se nipošto ne bi trebala miješati u politiku, nema običaj napadati one koje doživljava kao svoje -  u prvom redu to je Hrvatska demokratska zajednica -  pa je napad to neobičniji. Uz to došao je i iz službenog glasila Kaptola.

Međutim, ubrzo po objavljivanju Miklenićevog komentara u medijima se počela pojavljivati informacija da iza Miklenićevog stava ne stoji službena Crkva. Sva odricanja od Miklenića u medijima su predstavljena kao neslužbena. Kaptol je službeno o cijelom slučaju šutio. No, istina je sasvim drugačija. Biskupi su se Miklenića, prije nego što je pijetao triput zakukurikao, odrekli na zahtjev Hrvatske demokratske zajednice. Index.hr dobio je presliku pisma koje je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije uputio glavnom tajniku HDZ-a Domagoju Ivanu Miloševiću.

Tekst pisma donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani gospodine Domagoje Ivane Miloševiću

Na adresu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, na Predsjednika HBK, mons. Želimira Puljića zadarskog nadbiskupa, stiglo je Vaše pismo s upitom jesu li stavovi urednika Glasa Koncila službeni stavovi Crkve u Hrvatskoj. Na Vaše pitanje ovime odgovaramo da izneseni stavovi nisu službeni stavovi Katoličke Crkve u Hrvatskoj, već mišljenje pojedinca, osobni i potpisani gosp. Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila. On jedini za te napise odgovara. Ujedno ovime napominjemo da gosp. Ivan Miklenić za iznošenje takvih stavova nije ovlašten ni od jedne mjerodavne vlasti Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Srdačno Vas pozdravljamo i želimo sve najbolje. Mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK”

Iz pisma generalnog tajnika HBK sasvim je razvidno da je Domagoj Ivan Milošević, novopečeni glavni tajnik HDZ-a, od biskupa tražio očitovanje o Miklenićevom komentaru. Jednako je jasno da su se oni Miklenića, i njegovih stavova iznesenih u crkvenom glasilu, brzo odrekli. Simbioza HDZ-a i Crkve tako je dosegla novu razinu. Em se crkvenjaci petljaju u politiku, em se hadezeovci petljaju u Crkvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara