MILOŠEVIĆ PROTUISPITIVAO ´KRUNSKOG SVJEDOKA´ OPTUŽBE

Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, kojem se sudi pred Haškim sudom, u četvrtak je protuispitivao 'krunskog svjedoka' optužbe, generala Aleksandra Vasiljevića bivšeg načelnika kontraobavještajne službe JNA.L

Vasiljević, načelnik Uprave za sigurnost JNA (bivši KOS) 1991./92, i zamjenik načelnika iste uprave u VJ 1999., u svom je iskazu do sada najizravnije potvrdio postojanje zapovjedne odgovornosti Miloševića za inkriminacije iz optužnica za Hrvatsku i Kosovo.

Milošević je prosvjedovao zbog čestog zatvaranja sjednice, rekavši da se Vasiljevića tretira kao ´tajnog svjedoka, čime se obrani sužava prostor´. U protuispitivanju je sjednica rjeđe zatvarana.

Uz opširne citate iz ustava i drugih propisa, što je glavni sudac Richard May nazvao ´dugim govorima i beskonačnim pitanjima´, Milošević se u protuispitivanju trudio pobiti po njega najopasnije elemente Vasiljevićevog svjedočenja.

Milošević je u protuispitivanju tvrdio da on kao predsjednik republike nije imao ovlasti nad Teritorijalnom obranom (TO) Srbije, već ih je imala JNA i predsjedništvo SFRJ.

Svjedok je odgovorio da su ´propisi jedno a praksa drugo´ i da bi to ´vrijedilo za normalno stanje kada je postojala cijela SFRJ i cijelo predsjedništvo´.

Milošević je pobijao i navode o naoružavanju srpskih paravojnih snaga u ist. Slavoniji ´91. automatima Thompson iz skladišta TO Srbije i postavljanju ljudi iz MUP-a Srbije na čelo TO Vukovara u veljači 92., što je svjedok odbacio uz konkretne primjere i imena.

´Dobro, idemo dalje´, nezadovoljno je konstatirao Milošević.

Svedočenje Vasiljevića o ulozi MUP-a i SDB-a Srbije u formiranju dobrovoljačkih postrojbi Milošević je pokušao demantirati tvrdnjom da su ´dobrovoljce organizirale oporbene stranke koje su njega 10 godina pokušavale srušiti´.

Vasiljević je na to citirao izjavu vođe radikala Vojislava Šešelja BBC-u da dobrovoljce šalje na ratište po uputi Jovice Stanišića, visokog dužnosnika SDB-a. Za Arkanove Tigrove je rekao da su bili ´pod apsolutnom kontrolom MUP-a Srbije i da su imali službene iskaznice MUP-a Srbije´.

´Da se na bavimo više tom farsom o Arkanu i MUP-u Srbije´, zamolio je Milošević.

Kada mu se rušenje iskaza činilo bezizglednim, Milošević je pokušao diskreditirati svjedoka ocjenama kako ´govori ono što je netko rekao da je netko nekome rekao´ ili da je ´nestručan za generala´ kao i da ´mu zaključci i nisu tako duboki´.

Milošević je puno vremena posvetio dokazivanju kako Vojska Jugoslavije nije imala zapovjednu ulogu u odnosu na vojske Krajine i RS, ne sporeći ´financijsku pomoć´. Također je pobijao svoju odgovornost za čistke generala u JNA 1992. i utjecaj na vojni vrh.

Vasiljević je navođenjem primjera snažnog pritiska na časnike JA da prijeđu u vojske Krajine i RS, i primjere ´etničkog pročišćavanja´ vojske, kada je od njega ´traženo udaljavanje svih generala koji nisu Srbi i Crnogorci´, srušio konstrukcije optuženoga.

Spomenuo je slučaj smjene generala Zvonka Jurjevića, zapovjednika Ratnog zrakoplovstva u veljači 92., koji je kao Hrvat, kako je rekao Vasiljević, ´proganjan nožem i pištoljem po Beogradu da je izdajnik, a veći je Jugoslaven od mene´.

Vasiljević je u četvrtak, u prvom dijelu svjedočenja, govorio o koordinaciji djelovanja VJ i MUP-a Srbije u operacijama na Kosovu 1999., o zapovjednom lancu i ulozi pojedinih časnika. Svjedočio je i o svojim saznanjima o pojedninim zločinima VJ i dobrovoljaca na Kosovu i istragama zločina te o ulozi specijalnih postrojbi MUP-a i SDB-a. Protuispitivanje se nastavlja u petak i ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara