Milošević se u četvrtak izjašnjava o nastavku procesa s novim sucem

U HAŠKOM sudu (ICTY) u četvrtak će biti održano saslušanje u predmetu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, na kojem se optuženi treba izjasniti pristaje li na nastavak suđenja s novim sucem, koji bi zamijenio suca Richarda Maya nakon njegove ostavke zbog bolesti.

Saslušanje će se održati pred predsjednikom ICTY-a Theodorom Meronom, novim predsjednikom raspravnog vijeća Patrickom Robinsonom i sucem O-Gon Kwonom.

Prema Pravilima o postupku i dokazima ICTY-a, u poodmakloj fazi suđenja, kao što je to slučaj kod Miloševića, za nastavak suđenja s novim članom sudskog vijeća potreban je pristanak optuženog, u suprotnom je moguće ponavljanje postupka. No pravila predviđaju i iznimku, kada se suđenje nastavlja i bez pristanka optuženog, ako vijeće odluči da je to "u interesu pravde".

Miloševićev pravni savjetnik Dragoslav Ognjenović nedavno je izjavio da se bivši jugoslavenski predsjednik neće protiviti nastavku suđenja s novim sucem.

Suđenje Miloševiću traje od 12. veljače 2002. prema 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, a svojim je dvogodišnjim trajanjem već postalo najdulji proces pred međunarodnim sudom za ratne zločine u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon završetka dokaznog postupka optužbe 25. veljače, "prijatelji suda" su početkom ožujka, po nalogu vijeća i u ime optuženog, podnijeli zahtjev za oslobađanje od optužbi koje nisu dokazane.

U tom su zahtjevu zatražili odbacivanje optužbi za genocid i pomaganje u genocidu nad Muslimanima u BiH 1992-95., ocijenivši da ih optužba ni uz pomoć 300 svjedoka i stotine tisuća stranica spisa nije uspjela dokazati "izvan razumne sumnje".

"Prijatelji suda" (amici curiae) Steven Kay, Branislav Tapušković i Timothy McCormack, također su zatražili odbacivanje dijela optužbi za teško kršenje Ženevskih konvencija za Hrvatsku i Kosovo, za zločine počinjene u vrijeme kada, po njihovom mišljenju, sukobi nisu imali "međunarodni karakter".

Tužiteljstvo ICTY-a svoj je odgovor na zahtjev za oslobađanje od optužbi predalo u utorak, ali je zatražilo da njegov sadržaj ostane "povjerljiv", objavio je danas glasnogovornik Suda Jim Landale.

Raspravno vijeće će, nakon što razmotri ta dva podneska, svoju odluku o mogućem oslobađanju od optužbi objaviti naknadno, najkasnije do početka drugog dijela suđenja zakazanog za 8. lipnja.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte, prošloga je tjedna na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u Ženevi, najavila da neće odustati od optužbe za genocid, priznajući istodobno kako u sudnici nije izveden "krunski dokaz" za tu, najtežu, optužbu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara