Milošević traži dolazak istražitelja zbog slučaja Stambolić

BIVŠI predsjednik SRJ Slobodan Milošević, kojem je u ponedjeljak nakon dulje pauze nastavljeno suđenje pred Haškim sudom, zatražio je od raspravnog vijeća da dozvoli dolazak istražitelja iz Beograda kako bi ga ispitali u vezi s "medijskom kampanjom" koja se vodi u "slučaju Stambolić".

"Tražim da mi se omogući saslušanje u vezi s neviđenom medijskom kampanjom koju u uvjetima terora provode vlasti u Beogradu od početka vikenda", rekao je Milošević na početku suđenja, koje je bilo u prekidu od 18. ožujka zbog njegovih zdravstvenih problema.

Miloševića i njegovu suprugu Miru Marković sumnjiči se za upletenost u ubojstvo nekadašnjeg predsjednika Srbije i Miloševićevog protivnika Ivana Stambolića, kojeg je Služba državne sigurnosti Srbije (SDB) otela u kolovozu 2000., a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su prošloga petka na Fruškoj gori.

MUP Srbije je preko odvjetnika pozvao Miru Marković da se vrati iz Rusije, gdje navodno boravi, pod prijetnjom raspisivanja međunarodne tjeralice.

Predsjedvajući raspravnog vijeća Richard May upozorio je Miloševića da se vijeće bavi samo činjenicama vezanim uz njegovo suđenje, te da aktualna zbivanja u Beogradu s time nisu povezana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Milošević je ustvrdio da "su njegova žena i djeca izložena medijskoj kampanji upravo zbog borbe koju on vodi u Haagu", optuživši pritom haško Tužiteljstvo da "orkestrira" tu kampanju.

"Preko medija se tuži, sudi i presuđuje", rekao je.

"Mi se ovdje ne bavimo vašom suprugom, ako imate nešto koherentno za reći recite, ovako samo držite govor za Beograd i iznosite divlje optužbe", upozorio je Miloševića sudac May i oduzeo mu riječ.

Suđenje je nastavljeno davanjem iskaza nove "zaštićene svjedokinje" na zatvorenoj sjednici.

Tužitelj Geoffrey Nice je najavio da će ovoga tjedna početi izvoditi dokaze po optužnici za BiH, svjedočenjem određenog broja zaštićenih svjedoka o događajima u Bijeljini i Bratuncu. Milošević je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH.

Na suđenju bivšem predsjedniku SRJ u tijeku je dokazni postupak za zločine u Hrvatskoj do čijeg je kraja, po najavama tužitelja, preostalo svjedočenje još dvadesetak od 70 najavljenih svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara