Mimica: Hrvatska do kraja 2006. može dostići kriterije za članstvo u EU

MINISTAR za europske integracije Neven Mimica ustvrdio je da "Hrvatska do kraja 2006. može završiti sve reforme i dostići kriterije za članstvo u Europskoj uniji".

Mimica je to izjavio za HTV reagirajući na izjavu direktora Britanskog kraljevskog instituta za međunarodne poslove Victora Bulmera-Thomasa da Hrvatska nema nikakve šanse postati punopravnom članicom EU 2007. godine, odnosno da će to moći najranije 2010. istodobno kada i Rumunjska. Bulmer-Thomas izlagao je u petak na međunarodnoj konferenciji koja se pod nazivom "NATO-EU i jugoistočna Europa" održava u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoje tvrdnje direktor Britanskog instituta za međunarodne poslove argumentira poglavito time da EU još nije sigurna treba li Hrvatsku promatrati kao zemlju za sebe ili dio regije, ali dodaje i da će Hrvatska teško uskladiti sve svoje zakone i propise s onima EU.

Ministar Mimica je rekao da bi se "radije usmjerio na ukupne napore, pa onda i medijski interes na poslove i reforme koje mi u Hrvatskoj moram dovršiti da bismo ubrzali i završili hrvatsko približavanje Europskoj uniji, nego pozornost usmjeriti na to što o mogućem datumu ulaska Hrvatske u Europsku uniju kaže i misli netko od 500 milijuna ljudi u Europi, pa makar to bilo i iz uglednog Britanskog kraljevskog instituta".

"Tvrdim da do kraja 2006. mi možemo završiti sve reforme i dostići kriterije za članstvo u Europskoj uniji", naglasio je ministar za europske integracije Neven Mimica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara