Mimica: Hrvatska želi što prije podnijeti zahtjev za ulazak u EU

Mimica: Hrvatska želi što prije podnijeti zahtjev za ulazak u EU
HRVATSKA želi što prije podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u EU, kazao je na međunarodnoj konferenciji o ´Utjecaju proširenja Europske unije na poslovanje rizici i prilike na proširenom europskom tržitšu´, koja se održava u Beču, hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica.

´Hrvatska želi što prije podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u EU´, rekao je Mimica koji je u ponedjeljak kasno poslijepodne na konferenciji sudjelovao u raspravi o napretku u zemljama drugog kruga proširenja EU-a. Mimica je govorio o hrvatskim očekivanjima i ambicijama u narednih nekoliko mjeseci, posebice prvom polugodištu iduće godine, kada - kako je rekao ´očekujemo da EU dodatno unaprijedi procese stabilizacije i pridruživanja´.

On se zauzeo za ´koncept regija kandidata unutar kojeg bi sadašnji potencijalni kandidati prešli u status nekih budućih kandidata po kriteriju individualnih priprema postignuća i zasluga´. ´Tako da bi te zemlje imale individualne statuse u pogledu brzine kojom mogu dalje napredovati prema EU´, rekao je ministar Mimica.

´Sve ono što je rečeno na toj konferenciji daje nade i smanjuje sumnje kako može izgledati reakcija Europske komisije na hrvatski zahtjev za članstvo. Naš je posao da što prije podnesemo zahtjev, a na EU će biti da izrazi mišljenje´, izjavio je Mimica, dodajući kako ´riječi ključnih ljudi pogotovo onih koji će sudjelovati u stvaranju mišljenja o hrvatskom zahtjevu gotovo da ne ostavljaju sumnje u kojem smjeru može ići taj europski odgovor´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek u svom je uvodnom govoru na konferenciji u Beču izrazio veliku potporu hrvatskim nastojanjima i putu u EU.

´Moj je savjet Hrvatskoj da što prije podnese zahtjev, da što prije pokrene procese koje i zaslužuje, proces ubrzavanja hrvatskog puta u EU bez obzira kojom brzinom se mogu kretati ostale zemlje jugoistočne Europe´, kazao je Busek.

Potporu hrvatskome približavanju EU-u u Beču je dao i europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara