Mimica: RH već priprema odgovore na upitnik Europske komisije

MINISTARSTVO za europske integracije već je počelo pripremati odgovore na upitnik Europske komisije koji bi trebao stići u lipnju ove godine, kazao je u srijedu u Zagrebu ministar za europske integracije Neven Mimica na konferenciji za novinare.

Mimica je na konferenciji komentirao sljedeće korake Hrvatske na putu u EU nakon što je Vijeće ministara EU u ponedjeljak donijelo odluku o davanju mandata Europskoj komisiji za izradu mišljenja o molbi RH za članstvo u EU.

MEI je dosad obradio i napravio analize svih upitnika i odgovora zemalja kandidata za EU kako bi se na taj način ubrzao posao koji čeka Hrvatsku. Prema tim analizama, upitnici sadrže 3.137 pravnih, institucionalnih, gospodarskih i drugih pitanja. Kako je objasnila pomoćnica ministra za eurointegracije Tamara Obradović, 47 posto pitanja odnosi se na pravnu tematiku, 26 posto na gospodarstvo a ostalo su analitička i inistitucionalna pitanja.

Upitnik koji će dobiti Hrvatska, rekao je Mimica, bit će promijenjen budući da će sadržavati i odredbe ugovora iz Amsterdama prema kojem se zemlje kandidati procjenjuju i na temelju ispunjavanja općih europskih odrednica poput stanja demokracije, sloboda i prava manjina.

MEI bi želio da Hrvatska već pripremi dio općih odgovora i prije nego što stigne upitnik, te je već kontaktirao i druga ministarstva i institucije kako bi se i oni pripremili za svoj dio posla u ispunjavanju upitnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za ispunjavanje upitnika bit će, prema očekivanjima MEI-a, tri mjeseca.

"Mislim da sve ono što smo dosad učinili u približavanju EU, jamči da će i ovaj posao biti obavljen na vrijeme", rekao je Mimica, te dodao da bi Europska komisija do travnja iduće godine trebala završiti svoj dio posla u davanju mišljenja o hrvatskoj kandidaturi. Hrvatska zato očekuje da će moći ući u EU u drugom krugu proširenja 2007. godine.

"Ono što je važno u sljedećoj stepenici našeg približavanja EU-u je dogovoriti stabilan pregovarački tim, koji se ne bi trebao mijenjati do kraja pregovora s EU-om", istaknuo je Mimica te dodao kako na odabir pregovaračkog tima, koji bi prema njegovim riječima trebao obuhvaćati desetak članova, ne bi trebala utjecati predizborna i poslijeizborna računica.

Razgovori o članovima budućeg pregovaračkog tima još nisu počeli, nastavio je ministar ističući da Hrvatska "ne bi trebala dočekati početak ljeta bez progovaračkog tima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara