Mimica: Verheugenova izjava važna za Hrvatsku

PORUKA europskog povjerenika za proširenje Guentera Verheugena da Hrvatska treba imati samostalan i drukčiji put u Europu od zemalja zapadnog Balkana iznimno je važna jer hrvatski napredak te zemlje ionako teško mogu slijediti, izjavio je za Hinu hrvatski ministar eurointegracija Neven Mimica u ponedjeljak u Beču.

Ministar eurointegracija sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o ´Utjecaju proširenja Europske unije na poslovanje - rizici i prilike na proširenom europskom tržištu´.

´Za Hrvatsku je važno da što prije krene u proceduralni dio podnošenja zahtjeva za članstvo u EU kako bi taj zahtjev postao temelj na kojem će Unija i službeno ocijeniti takve hrvatske ambicije´, rekao je Mimica.

Hrvatski ministar eurointegracija je kasno poslijepodne sudjelovao na konferencijskoj panel-diskusiji i govorio o hrvatskim očekivanjima na putu do EU, kao i o dosad ispunjenim obavezama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Konferencija je dvostruko važna i značajna jer je organizator, ugledni engleski časopis The Economist, svrstao Hrvatsku među zemlje drugog kruga proširenja što znači da je percepcija Hrvatske kao sudionika sljedećeg vala proširenja vrlo prihvaćena u međunarodnim krugovima´, naglasio je Mimica.

´To je prva međunarodna konferencija na kojoj hrvatsko izaslanstvo ne mora uvjeravati sudionike o tomu što Hrvatska može i namjerava napraviti na putu približavanja EU, jer to je napravio europski povjerenik Verheugen u svome izlaganju. Hrvatsku je pozicionirao u očima svih nazočnih na konferenciji kao sudionika sljedećeg vala proširenja´, dodao je Mimica.

Povjerenik Europske komisije za proširenje EU Guenther Verheugen zauzeo se ranije da se Hrvatsku izuzme iz zapadnog Balkana i dade šansa da bude među kandidatima u drugome krugu proširenja EU.

´Hrvatska se svojim postignućima te povijesnim i političkim i gospodarskim posebnostima razlikuje od ostale 4 zemlje zapadnog Balkana, ona je u biti srednjoeuropska država´, poručio je Verheugen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara