mingo o razlozima za neprihvaćanje programa rekstrukturiranja "lenca"

Hrvatska Vlada nije prihvatila program financijskog restrukturiranja brodogradilišta "Viktor Lenac" ocijenivši da ta tvrtka neće biti u mogućnosti u kratkom i dužem roku podmirivati svoje obaveze, ističe se u današnjem priopćenju Ministarstva gospodarstva (MINGO). L

MINGO je priopćenjem regirao na medijske izjave bivšeg direktora "Lenca" Damira Vrhovnika, koji je optužio Ministarstvo i Vladu da sad oni preuzimaju odgovornost za stečaj. Vrhovnik je također ustvrdio da je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić izrekao "bezočne laži" vezane uz Vrhovnikovo ustupanje dionica Lenca.

Ministarstvo gospodarstva podsjeća da je Vrhovnik pristao na prijenos svojih dionica u "Lencu" na osobu koju odrede banke investitori, uvjetujući to Vladinim prihvaćanjem programa financijskog restrukturiranja brodogradilišta u sadržaju i formi koji su joj predložile banke kreditori.

Obrazlažući zašto Vlada nije mogla prihvatiti uvjetno prenošenje Vrhovnikovih dionica, u priopćenju se objašnjava da se prema uvjetima za predloženo financijsko restrukturiranje od Vlade tražilo da se dodatno izloži u iznosu od 9,8 milijuna eura, uz dodatnu financijsku potporu za obrtna sredstva u iznosu od 2,2 milijuna eura, a koji nisu bili predmet navedenog programa.

Traženje tih dodatnih 2,2 milijuna eura bio je prvi znak nesigurnosti, odnosno, nemogućnosti ispunjenja zacrtanog programa financijskog restrukturiranja brodogradilišta. Prema navedenom traženju, država bi se trebala izložiti za dodatnih 12 milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz preuzimanje financijskih obveza, Vlada bi se prihvaćanjem tog programa, obvezala i na pretvaranje svojih postojećih potraživanja u kvazi kapital kroz "super patient" kredite s rokom otplate od 8 godina počevši od ožujka 2005.godine.

Vlada bi se time obvezala i da omogući grupi kreditora upis prvorazredne hipoteke na "dok 11", kao pokriće za nove kredite, što znači umanjenje sadašnjih razlučnih prava koje Vlada ima kao osiguranje za postojeću izloženost, odnosno dodatni potencijalni gubitak za državni proračun.

Sagledavajući sve to, te postojeću izloženost države kroz proračun i izloženost HBOR-a od preko 70 milijuna američkih dolara, izloženost domaćih dobavljača od preko 20 milijuna eura i potraživanja radnika za neisplaćene plaće za nekoliko zadnjih mjeseci rada, Vlada nije prihvatila program financijskog restrukturiranja zbog nemogućnosti "Viktora Lenca" da u kratkom i dužem roku podmiruje svoje obaveze, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) db

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara