Ministar Biškupić primio umjetnike čiji su radovi objavljeni u mapi posvećenoj Lorci

MINISTAR kulture Božo Biškupić priredio je danas primanje za dvadesetak svjetskih i hrvatskih umjetnika koji su, na poticaj galerista Tonija Politea, posvetili svoja likovna ostvarenja velikom španjolskom pjesniku Federicu Garciji Lorci (1898..1936.), a ona su zatim objavljena u reprezentativnoj grafičkobibliofilskoj mapi, predstavljenoj sinoć u muzeju "Mimara".

Taj najambiciozniji kulturološki pothvat, zamišljen u Hrvatskoj, realiziran je u suradnji s vrhunskim inozemnim galeristima, kritičarima i umjetnicima.

Svečanost je sinoć uveličao španjolski gitarist majstor flamenca Manitas de Plata koji je polusatnim nastupom oduševio Zagrepčane i goste svjetske umjetnike koji su na poziv Politea doputovali u Zagreb.

Ministar Biškupić čestitao je Politeu na realizaciji grafičke mape te je izrazio zadovoljstvo što su svoj doprinos tom vrhunskom projektu dali hrvatski umjetnici Murtić, Kožarić, Lesjak, Novak i Bućan.

"Danas je Hrvatska postala službenim kandidatom za punopravno članstvo u Europskoj uniji što je za nas povijesni događaj " rekao je Biškupić, dodavši kako je i hrvatska kultura oduvijek bila dio europske i svjetske. Kroz mnoga stoljeća veliki hrvatski umjetnici, kao i naši suvremenici, svojom su kreativnošću dokazali i dokazuju kako kultura ne poznaje granice, rekao je Biškupić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerist Toni Politeo zahvalio je ministru Biškupiću na prijemu, a nazočnim svjetskim slikarima na sudjelovanju u projektu, istaknuvši kako su oni na pravi način svojim djelima pokazali da je Lorca pjesnik, ne samo Španjolske, nego cijelog svijeta.

Doajen hrvatskog slikarstva Edo Murtić podsjetio je kako je od davne 1919. zajedno s Jurom Kaštelanom bio inspiriran Lorcinim djelom. Naime, Kaštelan je te 1919. objavio zbirku pjesama pod Lorcinim utjecajem "Crveni konj" koju je Murtić ilustrirao.

Za sjećanje na današnji susret Biškupić je 83-godišnjem španjolskom gitaristu Manitasu da Plati darovao bisernicu, hrvatski nacionalni instrument, zahvalivši mu za dolazak u Hrvatsku.

(Hina) xta ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara