Ministar Biškupić s predstavnicima zagrebačke nadbiskupije i pravoslavne crkve

MINISTAR kulture Božo Biškupić sastao se s predstavnicima Nadbiskupije zagrebačke i s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, priopćilo je danas Ministarstvo kulture.

Ministar Božo Biškupić, predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, primio je u jučer msgr. Josipa Mrzljaka, pomoćnog biskupa zagrebačkog i predsjednika Povjerenstva za kulturna dobra Nadbiskupije zagrebačke, Juraja Kolarića, predstojnika Ureda za kulturna dobra Nadbiskupije zagrebačke i msgr. Josipa Klarića, kustosa katedrale i riznice zagrebačke.

Mrzljak je istaknuo potrebu žurnosti u procesu denacionalizacije prostora i zgrada predviđenih za smještaj kapitalnih objekata kulturne baštine Nadbiskupije zagrebačke - Dijecezanskog muzeja s pripadajućim zbirkama i Metropolijskom galerijom msgr. Đure Kokše, Riznice zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog arhiva, priopćeno je.

Kao prioritetno istaknuto je uređenje čuvaonice u "stakleniku" Nadbiskupskog dvora za kulturna dobra zbirki, riznice i muzeja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biškupić se sastao i s pravoslanvim mitopolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije, Jovanom, Milenkom Popovićem, protonamjesnikom te Simom Rajićem, pravnim savjetnikom pravoslavne crkve.

Razgovaralo se o povratu oduzete imovine za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, stoji u priopćenju, a Srpska pravoslavna crkva želi ubrzati povrat te imovine, nekretnina, šumskog zemljišta i drugog, posebice na području Zagreba.

Teme su bile i financiranje radova na spomeničkim objektima, prioriteti u financiranju objekata srušenih u ratu i programi konzervacije i restauracije kulturnih dobara. Također se razgovaralo o povratu pokretnih kulturnih dobara pravoslavne crkve koja su tijekom rata odnesena u Srbiju, vezano uz rad međudržavnoga Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve izvijestili su ministra o programima obnove Muzeja pravoslavne crkve u Zagrebu i o osnivanju crkvenih muzeja po eparhijama, pripćilo je Ministarstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara