Ministar Biškupić s ravnateljima muzeja i galerija kontinentalne Hrvatske

Ministar kulture Božo Biškupić razgovarao je danas s ravnateljima muzeja i galerija iz deset županija kontinentalne Hrvatske o provedbi programa muzejskogalerijske djelatnosti, planiranih tijekom ove godine.

Pritom su izdvojeni programi koje je predložilo Ministarstvo kulture za ovu i sljedeće godine, a koje će realizirati s muzejima, galerijama i udrugama pri muzejskoj zajednici, ali i s osnivačima muzeja, gradovima i županijama, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Riječ je o izradi strategije muzejsko-galerijske djelatnosti, provedbi zaštite i osiguranju muzeja i muzejskih fondova u okviru utvrđenih odredaba Zakona o muzejima, dovršenju stalnih muzejskih postava, nastavku provedbe višedisciplinskog projekta "Arheološki park Vukovar-Vučedol-Ilok", dovršetku i otvorenju galerije "Ružić i suvremeni hrvatski umjetnici" u brodskoj Tvrđi čije je otvorenje planirano u prvoj polovici ove godine, realizaciji muzejske prezentacije donacije Dragutina Tadijanovića gradu Slavonskom Brodu, kao i podršci nastojanjima tog grada u revitalizaciji Muzeja Ivane Brlić Mažuranić.

S obzirom na to da se u tih deset županija - Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Karlovačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj, nalazi i najmanji broj muzeja u Hrvatskoj, osobita je pozornost na sastanku bila usmjerena poticanju osnivanja novih muzeja, a uz ostalo je dana i podrška dovršenju već započetih investicijskih i muzeoloških programa, poput dovršenja obnove zgrade za Muzej u Orahovici sa stalnom izložbom u Ružica gradu, osnivanja arheološkog muzeja u Topuskom i dovršenja stalnog postava Muzeja u Slatini.

Bilo je riječi i o izradi programa prioriteta za 2005. vezanih uz preventivnu zaštitu muzejske građe, restauratorsko-konzervatorske programe, prijedloge za skupne izložbe više muzeja i galerija, programe međunarodne suradnje i drugo, na čemu će, na traženje Ministarstva kulture, zajednički raditi Vijeće sustava muzeja, Muzejsko-dokumentacijski centar, Hrvatsko muzejsko društvo te muzeji i galerije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je naglašeno kako bi Hrvatsko muzejsko vijeće već ove godine trebalo predložiti Ministarstvu kulture politiku otkupa spomeničke građe za muzeje i primjenu utvrđenih kriterija za otkupe.

Sudionici sastanka izdvojili su velike kadrovske i prostorne probleme i nerijetko otežanu suradnju s lokalnom upravom u realizaciji svojih osnovnih zadaća, ali i u financiranju programa koje nerijetko cjelovito financira Ministarstvo kulture, a ministar Biškupić najavio je, radi niza otvorenih tema vezanih uz muzejsko-galerijsku djelatnost, niz sastanaka s gradonačelnicima i županima.

Tijekom svibnja susrest će se i s ravnateljima ostalih muzeja i galerija Hrvatske.

(Hina) xbdj/pp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara