Ministar Božo Kovačević s predstavnicima Udruge Jakuševac

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević danas se sastao s predstavnicima Udruge zašite okoliša Jakuševac i upoznao se s njihovim stajalištima o sadašnjoj lokaciji Spalionice opasnog otpada PUTO koja je za Jakuševčane neprihvatljiva.

Ministar Kovačević je rekao da će inzistirati na tome da Grad Zagreb i tvrtka PUTO provedu rješenja Ministarstva i da se vlasnici (Grad Zagreb kao 70-postotni vlasnik i dvije privatne tvrtke sa po 15 posto vlasništva) izjasne o konačnoj budućnosti spalionice, navodi se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

Kovačević je napomenuo da spalionica može biti puštena u pokusni rad na rok od 15 dana nakon što budu otklonjeni tehnički nedostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako emisije budu u zakonom utvrđenim okvirima, PUTO će moći spaljivati opasni otpad koji se tijekom postupka sanacije pronađe na odlagalištu Jakuševac. Ako je pak vlasnici žele instalirati za tržište, moraju napraviti studiju utjecaja na okoliš, provesti javnu raspravu te zatražiti lokacijsku i građevinsku dozvolu za spalionicu i skladište opsanog otpada", naglasio je ministar.

U vezi sa sanacijom odlagališta otpada Jakuševac, predstavnici Udruge su izrazili ogorčenje zbog toga što Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba, kako tvrde, nije konzultiralo stručnjake prilikom odabira načina sanacije. U Udruzi naime sadašnju razgradnju deponija smatraju najlošijom mogućom metodom sanacije.

Kovačević je naglasio da Ministarstvo nije zabranilo sanaciju deponija jer bi se time postojeći problem samo pogoršao, no izvijestio je da je naredilo smanjenje emisije štetnih plinova. Ako izvođač ne bude tako postupio Ministarstvo će, kaže, podnijeti i kaznene prijave protiv odgovornih osoba.

Ministar Kovačević je izvijestio da će se na sjednici Vlade RH za 20-ak dana raspravljati o Strategiji gospodarenja otpadom koja obuhvaća smanjenje količine otpada, sortiranje prilikom sakupljanja i sustav naplate.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara