Ministar Čobanković otvorio "14. Sabatinu"

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković večeras je u Zadru otvorio 14. sabatinu tradicionalno okupljanje dalmatinskih vinogradara i vinara u povodu svršetka berbe grožđa.

Rekavši da je Sabatina jedna od najposjećenijih događaja poljoprivrednika, ministrar Čobanković je izrazio želju da se sličnim okupljanjem vinogradara i vinara svršetak berbe obilježava i u unutrašnjosti Hrvatske.

Ovogodišnja je berba bila zadovoljavajuća, rekao je ministar. Kad je riječ o vinogradarstvu, u Hrvatskoj je i dalje najveća zapreka njegovu razvoju nedostatak nasada. Hrvatska ima 13.600 hektara pod vinogradima, a to je premalo, ocijenio je ministar i dodao da razvoj otežavaju i usitnjeni posjedi, tako da navedenoj površini radi 13.000 proizvođača vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga je Vlada, rekao je, donijela operativni program povećanja površina. Želimo posaditi vinovu lozu na još 13.000 hektara i mora se ozbiljno ući u taj posao, rekao je Čobankovć. Kao dobar primjer naveo je "Badelov" projekt sadnje vinograda na krševitu tlu na benkovačkom području, koje je obradom pretvoreno u poljoprivrednu zemlju.

Vlada će uz povećane poticaje dati naputak svim županijama i općinama da državno zemljište, koje je za sada označeno kao šumsko, prenamijeni u poljoprivredno i da tako potiče sve one koji žele saditi vinovu lozu. Vlada stoji iza toga programa, rekao je ministar.

(Hina) ximar yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara