Ministar Crkvenac otvorio cestovne granične prijelaze Maljevac i Strmica s BiH

DVA NOVA cestovna međunarodna granična prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom, Maljevac i Strmica, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo ukupno 23 milijuna kuna, otvorio je danas za sav promet ministar financija Mato Crkvenac.

Granični prijelaz Maljevac, na državnoj cesti D-216 u Karlovačkoj županiji, vrijedan 12 milijuna kuna, sagrađen je sredstvima Republike Hrvatske i kreditom Svjetske banke. Izgrađen je istočno od postojećeg i ima šest prometnih traka, a postojeća cesta služit će isključivo naselju Maljevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U gradnju međunarodnog graničnog prijelaza Strmica - Bosansko Grahovo, na državnoj cesti D33 u Šibensko-kninskoj županiji, iz državnog je proračuna izdvojeno 11 milijuna kuna. Gradnja je trajala šest mjeseci, a izgrađen je, pored starog, novi suvremeni prijelaz namijenjen za međunarodni putnički i kamionski promet, koji će znatno ubrzati i poboljšati promet roba, ali i uvjete rada graničnih službi. Kontrola ulaza i izlaza putničkog prometa odvijat će se na četiri trake, isto ih je toliko i za teretni promet, s pripadajućim parkirnim mjestima. Sagrađena je ujedno glavna zgrada za rad graničnih službi površine 120 četvornih metara.

Granični prijelaz u Strmici jedan je od najljepših i najfunkcionalnijih u Hrvatskoj, sagrađen je kvalitetno i u roku, a bit će sastavni dio buduće carinske ispostave u Kninu, što će otvoriti novih 15 radnih mjesta, kazao je ministar Crkvenac otvarajući taj prijelaz. Naglasio je da se hrvatska Vlada i dalje obvezuje jačati infrastrukturni razvoj realizacijom projekata gradnje cesta, luka, plinofikacije i drugih infrastrukturnih objekata, a sve ostalo ovisit će o poduzetnicima koji moraju preuzeti na sebe otvaranje novih radnih mjesta. Prijelaz svojom suvremenom izvedbom pripada EU, čije ćemo kriterije kad je riječ o infrastrukturnim objektima ostvariti do 2005., kazao je Crkvenac.

Kninski gradonačelnik Vinko Marić je, ističući da je državna cesta D33 oduvijek bila kralješnica Šibensko-kninske županije jer povezuje šibensku obalu s unutrašnjosti, napomenuo da će otvaranjem suvremenog graničnog prijelaza u Strmici kninsko područje dobiti veću prometnu važnost. Time je otvorena mogućnost bržega gospodarskog razvoja i novih radnih mjesta, rekao je Marić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara