Ministar Flego: Hrvatska će povećati ulaganja u znanost

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego izjavio je da će Hrvatska povećati ulaganja u znanost te kapacitet i djelotvornost znanstvenih i visokoškolskih ustanova.

"Tako je planirano, no ja sam do kraja godine ministar i na vama ostaje da provedete te dobro postavljene planove", kazao je Flego večeras na tribini Hrvatskoga biološkog društva.

Ocijenio je da bi optimalne hrvatske potrebe bile oko 23 do 27 tisuća doktora znanosti, a sada ih, po podatcima Ministarstva, ima oko 7800, a po podatcima Državnoga statističkog zavoda oko 9300.

Hrvatska s 9,6 posto visokoobrazovanih građana znatno zaostaje za europskim prosjekom od 18 posto, a neke ih regije u Europi već imaju 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar je izrazio nadu da će Hrvatska do 2010. dosegnuti stopu od 25 posto visokoobrazovanih građana. Drži da bi svake godine Hrvatska bi trebala povećati ulaganja u znanost što bi dalo željene rezultate.

Takvu politiku potvrđuje 300 novih radnih mjesta u sustavu znanosti i visokog školstva što će sljedeće godine iznositi 330 i sukcesivno će se povećavati, rekao je Flego.

Nove mogućnosti za razvoj vidi u novom zakonu koji će omogućiti sveučilištima da preuzmu odgovornost za svoje djelovanje. Neće više biti financiranja po sustavu glavarina, nego će znanost morati potvrditi na tržištu, kazao je.

Novi je zakon o znanosti i visokom obrazovanju pred drugim čitanjem u Hrvatskom saboru i trebao bi stupiti na snagu školske godine 2005./2006., a za poslijediplomske studije godinu dana prije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara