ministar flego u splitu o projektima na sveučilištu i problemu veleučilišta

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego rekao je danas u Splitu da je splitsko Veleučilište pribavilo dio dokumentacije potrebne za legaliziranje dijela svojih programa, ističući kako vjeruje da će se problem zakonitosti rada Veleučiišta riješiti do kraja godine. L

Ministar Flego je nakon današnjeg posjeta splitskom Sveučilištu i razgovora s rektorom Ivanom Pavićem održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o projektima na Sveučilištu, a odgovarajući na pitanja i o problemu splitskog Veleučilišta.

Spor između Vlade i Veleučilišta nastao je zbog studija tog veleučilišta u Vukovaru, koji pohađa više od 600 studenata, a koji, prema mišljenju Ministarstva, nije zakonit. Vlada je 7. veljače prošle godine splitskom Veleučilištu odlučila zabraniti daljnji upis studenata, no neki su upisani i nakon te odluke.

Veleučilište može zatražiti od Vlade da ukine tu odluku, ali treba dokazati da više nema razloga koji su do nje doveli, rekao je Flego.

´Veleučilište kao ustanova nije nelegalno, ali je nelegalan cijeli niz programa koje ta ustanova provodi jer ne posjeduju potrebnu dokumentaciju´, rekao je Flego. Ministarstvo znanosti nije zatvorilo splitsko Veleučilište zato što nije željelo spriječiti studente da studiraju, kazao je i naglasio kako on tijekom svojeg mandata ne namjerava ukidati i zatvarati škole, nego dovesti ih u zakonske okvire.

Ministar Flego je na konferenciji za novinare rekao da je danas u razgovorima na splitskom Sveučilištu bilo riječi o kreditu za izgradnju Campusa, o mogućem osnutku triju novih akademskih studija u Splitu, te o pomoći splitskom Sveučilištu da dovrši adaptaciju zgrade za Mediteranski institut za znanosti o životu, koja bi trebala biti gotova za 80 dana, kako bi se taj institut otvorio početkom jeseni.

Rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić je rekao kako je predviđen osnutak triju novih akademskih studija: Studija mediteranskih krajobraza i kultura, Studija arhitekture te Studija sociologije.

Flego je rekao da je u tijeku dogovor o realizaciji kredita za izgradnju Campusa, vrijednog 355 milijuna kuna, a jamac bi bilo Ministarstvo znanosti. Tim bi se novcem, uz 50 milijuna kuna koje će uložiti Sveučilište, izgradila sveučilišna knjižnica Studentskog doma sa 600 postelja i novi dio Fakulteta elektrotehnike i strojarstva, a otkupilo bi se i zemljište za Campus, površine 59 tisuća četvornih metara, na predjelu Visoka u Splitu.

Campus bi trebao biti izgrađen u sljedeće tri do četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara