Ministar Hebrang i ljekarnici sporazumjeli se o dugu

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang i Udruga ljekarnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sporazumjeli su se danas o podmirenju duga od 500 milijuna kuna duga za lijekove do 31. srpnja 2003.

Direktor Medike Damir Kuštrak izjavio je novinarima nakon sastanka da su se s ministrom dogovorili da se 500 milijuna kuna veledrogerijama isplati u četiri obroka od svibnja do kolovoza.

Veledrogerije su se zauzvrat odrekle 50 milijuna kuna kamata, ali nisu pristale smanjiti glavnicu, kako je to predlagao ministar Hebrang, rekao je Kuštrak. Objasnio je da su veledrogerije pristale taj dug staviti u mirovanje do svibnja, a Vlada se obvezala da će u novom proračunu za 2004. posebnom stavkom predvidjeti novac za plaćanje duga za lijekove. Kuštrak je rekao kako nakon današnjeg dogovora neće biti poremećaja u opskrbi lijekovima bolnica i ljekarna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veledrogerije još potražuju oko 700 milijuna kuna, no to su, po Kuštrakovim riječima, dugovi od 31. srpnja, odnosno dugovi iz tekuće obveze, koje će, kako im je rekao ministar, podmiriti HZZO iz svojeg proračuna.

Današnji će sporazum biti dostavljen Vladi na prihvaćanje kad ga sroči posebna stručna skupina.

Predsjednik Udruge ljekarnika Vladimir Klobučar rekao je kako očekuje uredno plaćanje veledrogerijama za lijekove kako bi se stari dugovi podmirili do kraja godine, a 2005. lijekovi plaćali u uobičajenim rokovima od 150 do 180 dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara