Ministar Jandroković: Sposobni smo završiti pregovore sljedeće godine

Ministar Jandroković: Sposobni smo završiti pregovore sljedeće godine

"ZAVRŠETAK pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju može biti 2009. godine, ali je na Hrvatskoj da pokaže da se to može dogoditi u tom roku", kazao je danas ministar vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Maxime Verhagen nakon današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem u razgovoru s hrvatskim novinarima.

Optimizam

"Taj scenarij apsolutno je moguć budući da je Hrvatska za to sposobna. Vjerujemo kako ćemo uvjeriti Europsku komisiju i članice EU-a da zaslužujemo završiti pregovore do kraja sljedeće godine", kazao je Jandroković o toj temi.

Podsjetimo, za sada Hrvatska iza sebe ima otvorena 21 poglavlja, od ukupno 33, koje treba prilagoditi zahtjevima EU-a. Iz Vlade su već ranije poručili kako se nadaju da će Hrvatska do kraja ove godine otvoriti najveći dio od preostalih 12 poglavlja i dobar dio njih zatvoriti. No, takve izjave ocijenjene su vrlo optimistične.

Nizozemac komentirao sigurnosnu situaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S margine sastanka Jandroković - Verhagen svakako treba istaći kako je nizozemski ministar Verhagen pokazao dobro znanje vezano za nedavne događaje oko sigurnosti u Hrvatskoj, pa je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao kako su "posljednje promjene u vladi jasan izraz volje da se povede odlučnija borba protiv korupcije".

Ministar Jandroković i ministar Verhagen također su danas u Banskim dvorima, zajedno s voditeljem Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andrasom Horvaiem, potpisali i Pismo namjere između Vlade Republike Hrvatske, Svjetske banke i Vlade Kraljevine Nizozemske o financiranju projekta pravosudne reforme. Ministar Jandroković je nakon potpisivanja Sporazuma zahvalio nizozemskoj Vladi na pomoći i sudjelovanju u projektu u ukupnom iznosu od oko 1 milijun eura. 

Pravosudna reforma

"Potpisivanje Pisma namjere označava početak trostrane suradnje u ovom Projektu i ukazuje na posebno dobre odnose između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske koji će ići u prilog uspješnom okončanju pravosudne reforme u Hrvatskoj", ocijenio je ministar Jandroković na kraju.

I.Ć.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara