ministar Jurčić će sutra Vladi predložiti da potvrdi ugovor s Mečeljem o željezari

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić sutra će Vladi predložiti da donese potrebne odluke za stupanje na snagu ugovora o prodaji sisačke željezare ruskom Mečelju, a također bi trebala odlučiti i o isplati zadnjih dviju zaostalih plaća radnicima željezare, u ukupnom iznosu od 10 milijuna kuna.

To je dogovoreno na večerašnjem radnom sastanku o ispunjenju preduvjeta za preuzimanje Željezare Sisak od strane ruskog Mečelja, održanom u vladinu Uredu za socijalno partnerstvo.

Jurčić je ocijenio Mečeljevo jamstvo od 3,6 milijuna eura vrlo dobrim zbog toga što je sadržaj jamstva zadovoljavajući i dobiven od prvoklasne banke.

Jamstvo je dala ruska banka UralSib, odnosno Uralsko-sibirska banka, kazao je Jurčić, ocijenivši da je riječ o jednoj od najvećih ruskih banaka koja puno posluje s inozemstvom, zbog čega si ne može dopustiti da ne isplati jamstvo i time ugrozi svoj ugled.

Naglasio je da će to biti dosta za isplatu šest plaća u slučaju da se Rusi povuku iz posla prije ugovorenog razdoblja od pet godina.

Vlada je prije tražila jamstvo od šest milijuna eura, a, objašnjavajući zašto je smanjena visina jamstva, Jurčić je naglasio da je Vlada tražila da se osigura jamstvo samo za isplatu šest mjesečnih plaća, a tih je šest milijuna eura bio iznos za isplatu punih plaća.

No, od toga se odustalo jer radnici ne rade i prihvaćen je argument Mečelja da je riječ o iznosu minimalnih plaća, a Vlada je željela olakšati te uvjete i sačuvati interese 1700 radnika, rekao je.

Jamstvo se temelji na ruskom zakonu, ali to nije problem, napomenuo je Jurčić te dodao kako se sada još provjerava pravna praksa u Ruskoj Federaciji glede naplate bankovnih jamstava. Ministar je naglasio da bi sutra trebao dobiti informacije o tome od ruskih odvjetnika i financijskih savjetnika.

Glede izmjene ugovora, izvijestio je kako je dogovoreno da se u slučaju nepoštivanja primjenjuje hrvatsko zakonodavstvo.

Jurčić je kazao da će sutra ´gotovo 95 posto´ na sjednici Vlade predložiti skidanje hipoteke s imovine sisačke željezare, koja je u stečaju. Pojasnio je da za to čeka još jednu tehničku informaciju, koju nisu mogli dobiti večeras, ali nije otkrio o čemu se točno radi.

Što se tiče osiguranja sredstava za isplatu plaća, Jurčić je kazao da će se osigurati iz komercijalnih izvora, odnosno banaka s jamstvom Vlade za željezaru, koja će to vratiti prodajom rezervnih dijelova i sirovina zaostalih na skladištu željezare.

Po njegovoj procjeni, riječ je o materijalu vrijednom pet milijuna eura.

Ministar Jurčić naglasio je da bi Vlada sutra također trebala odlučiti od koje će banke posuditi novac za plaće jer se ´država maksimalno želi izvući iz slučaja željezare kako bi se svi poslovni problemi rješavali na poslovni način, odnosni na financijskom tržištu´.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara