Ministar Kalmeta obišao aljmaško svetište "Gospe od Utočišta" i srušenu sarvašku crkvuMinistar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je danas u Aljmašu, gdje je obišao svetište Gospe od Utočišta, da će njegovo ministarstvo zajedno s Osječko-baranjskom županijom i Đakovačkom i srijemskom biskupijom financirati dovršenje toga svetišta koje je, kako je istaknuo, od velikog značenja za razvoj vjerskog turizma i gospodarskog razvoja toga kraja.L

U iduće će se dvije godine u infrastrukturu i uređenje okoliša crkve, izgrađene prošle godine na mjestu crkve iz 1704. do temelja srušene u Domovinskom ratu, uložiti 7,7 milijuna kuna. Županija i Biskupija dat će 40 posto od toga, a 60 posto Ministarstvo, dogovoreno je na radnom sastanku s aljmaškim župnikom i upraviteljem svetišta Antom Markićem, osječko-baranjskim županom Krešimirom Bubalom i saborskim zastupnikom Branimirom Glavašem.

Za ovu godinu zajednički će se osigurati 2,8 milijuna kuna u spomenutom postotku. Također će Ministarstvo ove godine osigurati 250.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pristaništa na Dunavu u Aljmašu.

Sporazum o financiranju druge i treće faze uređenja aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta potpisat će se nakon što Hrvatska biskupska konferencija dostavi prioritet za ovogodišnju obnovu sakralnih objekata u Hrvatskoj. Po riječima župnika Markića, aljmaška crkva je, na prijedlog Đakovačke i srijemske biskupije, ušla u taj prioritet.

Aljmaško svetište ove godine slavi tri stoljeća. Izgradnju nove crkve, u iznosu od 5,5 milijuna kuna, financirali su bivše Ministarstvo obnove, Županija, Biskupija i aljmaška župa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je obišao novu crkvu, ministar Kalmeta izjavio je da je svjestan kako je "ovaj dio Hrvatske teško stradao te da su upravo slike progonstva iz Aljmaša teška uspomena na ratne strahote". Drago mi je što vidim da se u Aljmaš vratio život, rekao je , dodavši kako će izgrađeno svetište pomoći u liječenju rana.

Župnik Ante Markić izvijestio je ministra da će se proslava tri stoljeća aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta održati 1. kolovoza, na dan kada su iz Aljmaša 1991. godine prognani stanovnici, ali i na dan kada su se 1998. godine vratili. Tada se vratio i kip aljmaške Gospe od Utočišta, koji je spašen iz srušene crkve uoči Dana mrtvih 1992. godine. Gospin kip, koji se sada nalazi u novoj crkvi, dao je u Beču 1857. godine napraviti biskup Strossmayer, rekao je župnik Markić.

Ministar Kalmeta i njegovi suradnici nakon toga su posjetili u Domovinskom ratu teško oštećenu sarvašku crkvu Rođenja Ivana Krstitelja, koja je izgrađena 1774. godine. Ljudevit Herceg, pomoćnik ministra Kalmete, rekao je kako je dogovoreno da se ove godine "svakako krene u obnovu sarvaške crkve jer je u teškom stanju i svako bi odgađanje bilo nedopustivo, pogotovo jer je riječ s spomeniku kulturne baštine".

Ove godine, rekao je Herceg, crkva će se konzervirati, a zatim slijedi autentična obnova. Dodao je da u Hrvatskoj još ima 1313 sakralnih objekata koje treba obnoviti.

(Hina) xvs yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara