Ministar Kalmeta u posjetu Hrvatima na području Konjica u BiH

Hrvatski ministar mora, prometa i razvitka Božidar Kalmeta sa suradnicima posjetio je u utorak u Kostajnici kod Konjica obitelj Anđelić čijih je troje članova uoči Božića 2002. godine mučki ubio Moamer Topalović.

U razgovoru s mjesnim župnikom i ravnateljem Katoličkog školskog centra u Konjicu don Antom Ledićem kojem su nazočili i predstavnici bosanskohercegovačkog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, naglašena je nužnost većeg povratka Hrvata na područje konjičke općine, gdje ih je, kako je službeno rečeno, prije rata živjelo 12.500 a sada samo oko 2.000.

Po riječima ministra Kalmete, hrvatska vlada će ove godine s 200.000 kuna pomoći izgradnju Hrvatskog kulturnog centra u Konjicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Don Ante Ledić je potvrdio kako je ove godine hrvatska vlada obećala i 100.000 kuna donacije za obnovu župne crkve u Solakovoj kuli (kod Konjica) koja se smatra i važnim kulturnim spomenikom. Don Ante Ledić je ministru Kalmeti zahvalio i na prošlogodišnjih 500.000 kuna pomoći hrvatske vlade kojim su u Kostajnici, gdje je mučki stradala hrvatska obitelj Anđelić, obnovljeni mjesna crkva, čitaonica, most i prilazni putovi. Po riječima don Ledića, konjički Hrvati su prepušteni sami sebi i jedina pomoć im stiže od vlade Republike Hrvatske.

Ministar Kalmeta sa suradnicima zbog snježnih padavina i neprohodnosti prometnica danas nije posjetio Stolac, iako je to bilo planirano njegovim službenim protokolom. S mjesnim dužnosnicima iz Stoca se sastao i razgovarao o prilikama u njihovoj općini u Počitelju, a nakon toga, kako je službeno rečeno, otputovao je u popodnevnim satima u Dubrovnik.

(Hina) xpgas ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara