Ministar Kovačević najavio referendum o projektu Družba Adria

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenje Božo Kovačević najavio je večeras da će Vlada provesti referendum o sustavu isporuke nafte u Omišlju na Krku u sklopu projekta Družbe Adrie.

Vlada će provesti referenudum kao sredstvo testiranja javnog interesa o projektu Družba Adrie odnosno o sustavu isporuke ruske nafte iz Omišlja na Krku prema Sredozemlju koji predstavlja najnoviju opasnost koja prijeti Jadranskom moru, rekao je Kovačević na okruglom stolu u organizaciji Liberalne stranke.

Kako se čulo tijekom rasprave, realizacija tog projekta počela je bez poduzimanja i najmanjih preventinih mjera zaštite od onečišćenja balastnim vodama. Sudionici su izrazili sumnju i u mogućnost učinkovitih i pravodobnih intervencija pri potencijalnim havarijama tankera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Kovačević izvijestio je sudionike okruglog stola kako je Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo izradu ´master plana´ Jadrana kako bi se utvrdila vrsta opterećenja koju Jadran može podnijeti kako bi ´ostalo najljepše more na svijetu´.

Bartol Ozretić iz Odjela za istraživanje mora rovinjskog instituta ´Ruđer bošković´ kazao je kako hrvatska obala Jadranskog mora nije ozbiljno prepoznata kao jedinstveni fenomen prirode. On jadranski krajolik ugrožavaju bespravna gradnja, izgradnja marina i nautičkih objekata, sve veći broj ribarskih alata na moru, sve veći promet brodova te klimatske promjene. Time, dodao je on Jadransko more zapravo gubi svoju prepoznatljivost.

Sudionici večerašnjeg okruglog stola po završetku trosatne rasprave potpisali su peticiju Udruge ´Zelena Istra´ protiv projekta Družba Adria.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara