Ministar Kovačević: Napredak u upravljanju zaštićenim područjima

U ZADNJE tri godine uočljiv je napredak u upravljanju zaštićenim područjima nacionalnim parkovima i parkovima prirode, za što je najviše zaslužna struka, izjavio je danas ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević, predstavljajući rezultate rada parkova u ovoj godini i planove za 2003.

Kovačević je novinarima rekao da se svake godine sve više investira u zaštićena područja, nacionalne parkove, a u državnom proračuna za iduću godinu predviđeno je 13 milijuna kuna za kapitalne objekte nacionalnih parkova i parkova prirode. U ovoj godini bilo je investirano 11,5 milijuna kuna.

Uspješnim je ocijenio rezultate ostvarivanja projekata zaštite krških područja koje Hrvatska provodi uz pomoć UN-a, te u Kopačkom ritu.

Biološka raznolikost je najveće hrvatsko bogatstvo, kojim prednjačimo među ostalim europskim zemljama, posebice u odnosu na razvijene zemlje zapadne Europe. Nacionalni parkovi i parkovi prirode jedan su od najboljih načina zaštite i promicanja biološke raznolikosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska ima osam nacionalnih parkova - Plitvička jezera, Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Risnjak, Sjeverni Velebit te 10 parkova prirode (Biokovo, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Učka, Velebit, Vransko jezero, Žumberak).

Najstariji hrvatski nacionalni park su Plitvička jezera, proglašen 1949., a najmlađi je NP Sjeverni Velebit proglašen 1999.

Za uspješno funkcioniranje nacionalnih parkova i parkova prirode potrebno je osigurati osnovnu infrastrukturu i kadrovsku strukturu (ravnatelji, stručni voditelji, nadzornici).

U Ministartsvu ističu da su prvu fazu, osiguranja osnovne infrastrukture uglavnom završili te da sada slijedi druga faza - osiguranje stručnih kadrova kako bi se omogućilo znanstveno istraživanje na tim područjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara