Ministar Kovačević o rušenju bespravne gradnje na jadranskoj obali

MINISTAR zaštite okoliša Božo Kovačević, komentirajući danas na konferenciji za novinare prizore rušenja bespravne gradnje na jadranskoj obali tijekom turističke sezone, odgovorio je da će svi oni koji bespravno grade biti sankcionirani kao što je to slučaj u svim pravnim državama te da se zakoni krše i u vrijeme turističke sezone.

Kovačević je potvrdio da je "izvorni plan" Ministarstva bio da se rušenje na Jadranu završi prije sezone jer su prizori rušenja mučni, no dodao je da su svi objekti koji se sada ruše bili detektirani tijekom inspekcijskih pregleda u veljači i ožujku. Svi su investitori dobili zabranu gradnje, ali je velik dio njih pojačao gradnju, rekao je ministar zaštite okoliša.

Naveo je da je u veljači i ožujku obavljeno 349 inspekcijskih pregleda, izdano 206 rješenja, a od toga 123 zaključka o izvršenju, odnosno uklanjanju bespravno sagrađenih objekata.

Dosad su srušena 73 bespravno sagrađena objekta, rekao je Kovačević.

Dodao je da se trenutačno privodi kraju drugi val sustavnog pregledavanja terena - obavljeno je 259 pregleda, detektirano 148 bespravno sagrađenih i doneseno 125 zaključaka o njihovu uklanjanju.

Božo Kovačević izvijestio je da je na području Dubrovnika pregledano 28 objekata i da su svi bespravno sagrađeni te je za njih izdan zaključak o rušenju.

Na području Šibenika, od 24 pregleda, utvrđeno je da su svi ilegalno sagrađeni te je donesen zaključak o rušenju 18 objekata.

Od 52 pregleda u Zadru, 43 objekta nezakonito su izgrađena, od toga za 24 je donesen zaključak o rušenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Rijeci od 44 pregleda utvrđeno je 26 ilegalno započetih objekata i donesen 21 zaključak o rušenju.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, te dijelu Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije obavljeno je 111 pregleda, detektirana 54 bespravna objekta i donesena 34 zaključka o rušenju.

Ministar Kovačević izvijestio je da je u pripremi zakon o sanaciji bespravne gradnje, da je u vladinoj proceduri konačni prijedlog zakona o gradnji, u saborskoj proceduri zakon o prostornom uređenju, a paket tih zakona jamčit će uvođenje reda u gradnju.

Smatra kako je Zakon o fondu za zaštitu okoliša kompromisan, ali da je važno da je donesen, te da bi se godišnje po tom zakonu raspolagalo sa 400 do 500 milijuna kuna, a najveći dio novca usmjerilo bi se na otklanjanje najvažnijeg problema - otpada.

Kovačević je demantirao članak objavljen u tjedniku "Globus" o spaljivanju opasnog otpada u cementarama, pod nazivom "Rak se širi zrakom", ističući da je riječ o "drastičnim neistinama".

Međutim, potvrdio je da je u vladinoj Uredbi o graničnoj vrijednosti emisije onečišćujućih tvari iz zraka iz stacioniranih izvora greškom napisano da je dopuštena razina emisija 0,0001 miligram po prostornom metru, a ispravno bi bilo mikrogram (znači tisuću puta manje). Najavio je da će taj ispravak biti prihvaćen na idućoj sjednici Vlade.

Međutim, rekao je Božo Kovačević, nema razloga da se ne nastavi spaljivanje otpadnih guma i mesnog koštanog brašna u cementarama, jer su gotovo sve izmjerene vrijednosti emisija pokazale da su one znatno ispod graničnih vrijednosti dopuštenih uredbama, a emisije dioksina i furana su deset i više puta ispod one vrijednosti u mikrogramima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara