Ministar Kovačević: Potrebna suradnja za poboljšanje stanja u okolišu

MINISTAR zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević izjavio je danas kako nije zadovoljan provedbom mjera u zaštiti okoliša, jer još uvijek nije uspostavljena suradnja sa svim odgovornim institucijama vlasti kako bi se spriječili i sankcionirali odgovorni za ekološka onečišćenja.

´Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša izradila je Izvješće o provedbi plana intervencija u zaštiti okoliša, koji će se uskoro naći pred hrvatskom Vladom, ali ja ne mogu odgovarati za druge koji nisu odradili svoj dio posla´, rekao je Kovačević na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi na kojoj je predstavio spomenuto izvješće i listu prioriteta rizičnih postrojenja u Hrvatskoj.

Novinari su ga pitali što se poduzima protiv onih koji se neodgovorno ponašaju prema okolišu, na što je on odgovorio da inspekcije podnose kaznene i prekršajne prijave, ali da o pravosuđu ovisi daljnji tijek.

Na pitanje što će biti s Jadranom kad počne tankerski promet naftnim derivatima, rekao je da neće biti veće opasnosti kad Janaf bude i u punoj funkciji, jer se obavljaju predradnje za izradu Studije utjecaja na okoliš. Janaf je dužan podastrijeti i dokaze o ispravnosti cjevovoda i naftnih terminala, rekao je.

Posebno je upozorio na uzgajališta tuna. Od 10 koja je inspekcija nadzirala u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji niti jedno ne poštuje propise za zaštitu okoliša, odnosno ne nalazi se na zelenoj listi, rekao je.

Naveo je i probleme s bolnicama, vezano za zbrinjavanje otpada rekavši da to radi samo vinkovačka bolnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da KBC Zagreb - Šalata ima kotlovnicu koja ispušta više stotina emisija od dopuštenog i da se oglušuje na pozive za rješavanje tog problema, a da su za to odgovorni ravnatelji.

Zagrebačka spalionica otpada Puto dobit će probnu dozvolu za rad samo za spaljivanje otpada s odlagališta Jakuševac.

Također je naveo da se na listi prioriteta rizičnih postrojenja nalazi njih 40 i da su podijeljeni u tri kategorije - visokog, srednjeg i najmanjeg rizika za okoliš.

Objekti visokog rizika su tvrtka Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca, m/b Unije iz Kraljevice i hladnjača Klariko iz Slavonskog Broda.

Tvrtke koje ulažu značajne napore u skrb u zaštiti okoliša, s tzv. zelene liste su i pogoni HEP-a - TE (Termoelektrane) Plomin 1 i 2, Pliva (Zagreb u Ulici Baruna Filipovića i Savski Marof), cementara Koromačno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara