Ministar kulture o četverogodišnjem mandatu

MINISTAR kulture Antun Vujić na današnjoj je konferenciji za novinare govorio o četverogodišnjoj djelatnosti toga ministarstva.

Govoreći o materijalnom položaju kulture, istaknuo je porast svih djelatnosti, a na prvom mjestu je izdvojio izdavačku i knjižničnu djelatnost, 60 posto naslova knjiga objavljeno je više i otvoreno je 100 novih knjižara.

Što se tiče materijalnog položaja kulture, ministar je spomenuo odluku da se sve djelatnosti u kulturi oslobode PDV-a, od punog poreza na dobit i poreza na dohodak, do potpunog oslobađanja od poreza na sva darivanja u kulturi. Jedan od važnih činitelja u pogledu materijalnoga položaja kulture je i uvođenje spomeničke rente, dodao je.

Vujić je istaknuo da je u četiri godine utemeljeno 150 novih umjetničkih organizacija - kazališnih, likovnih, dizajnerskih, glazbenih i ostalih. Spomenuo je i utemeljenje kulturnih vijeća, rekavši da su oni utemeljeni na pluralizmu estetskih i vrijednosnih orijentacija, a da u radu vijeća sudjeluju stručnjaci različitih političkih orijentacija.

"Sve je to bilo itekako važno za unaprjeđenje autonomije kulture i kulturnog pluralizma", izjavio je.

Za njegova mandata, kako je rekao, izgrađeno je više od 30 novih knjižnica, a na desetke ih je obnovljeno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je izdvojio nove stalne postave s adaptacijom muzeja, primjerice Paviljon Meštrović, Moderna galerija u Zagrebu, Galerija umjetnina u Splitu i druge, a najavio je i otvorenje preuređene šibenske gradske knjižnice.

Što se tiče velikih kulturnih objekata, rekao je da se ništa novo u Zagrebu nije otvorilo, ali se uskoro priprema početak radova na Muzeju suvremene umjetnosti.

Ministar je upozorio na vrlo dobru međunarodnu kulturnu suradnju. U gotovo četiri godine mandata potpisana su 23 bilateralna sporazuma, protokola i programa, a izdvojio je i povrat kulturne baštine iz Srbije i Crne Gore te građe iz Jasenovca.

Za Ministarstvo je od izuzetne važnosti bilo, kako je rekao, održavanje međunarodnih konferencija - kultura i sukob koja je održana u Dubrovniku 2001. i nedavno završene opatijske Ministarske konferencije o kulturnim politikama i kulturnoj različitosti.

Ministar je govorio i o zakonu o medijima, o načinu daljnjeg financiranja kulture te o izgradnji nekih kapitalnih kulturnih objekata, od kojih o izgradnji spomenika Domovini u sklopu urbanističkoga rješenja Trga Stjepana Radića u Zagrebu.

Vrlo zanimljivim ocijenio je buduću konzervatorsku sanaciju i prezentaciju povijesnih gradova Bribira, Modruša i Zrina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara