Ministar kulture o ulaganjima u dubrovačku kulturnu baštinu

MINISTAR kulture Antun Vujić ocijenio je danas kako se Dubrovnik po kulturnom bogatstvu ne može usporediti ni s jednim drugim gradom, a Ministarstvo kulture samo za gradski Zavod za obnovu izdvaja devet i za Dubrovačke ljetne igre 4,8 milijuna kuna na godinu.

´Prošle godine poduprli smo svršetak obnove tvrđave Revelina i samostana Male braće u Dubrovniku te velike radove u gradnji muzeja u Metkoviću. To pokazuje da želimo razvijati kulturu na temelju najvećih vrijednosti´, naveo je Vujić, dodavši kako i ove godine Ministarstvo ima velike ambicije pa, među ostalim, želi riješiti pitanje gradnje novog arhiva u Dubrovniku.

Po njegovim riječima treba izraditi strategiju obnove i zaštite kulturne baštine, postići što veće jedinstvo u provedbi kulturne politike te utjecati na javni mentalitet koji će stvarati i tražiti rješenja.

Vujić je danas u Dubrovniku s predstavnicima gradova i općina u Dubrovčako-neretvanskoj županiji i ravnateljima kulturnih ustanova razgovarao o ´stanju kulture, kulturne baštine i kulturnih ustanova te perspektivama kulturnoga razvoj grada i Županije´.

Ministar kulture rekao da takav sastanak ima za cilj pokušati pronaći nova rješenja i odgovarajuće institucionalne podloge, kako bi se problemi u kulturi što kvalitetnije rješavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Ivan Šprlje je, među ostalim, rekao da stanje kulturne baštine nije onakvo kakvo bismo željeli te da ni puno bogatije države ne bi mogle održavati takvu baštinu, a najveće štete u kulturi i obnovi nanijela su ratna razaranja.

Gradonačelnica Dubravka Šuica naglasila je kako unatoč dobroj suradnji s Ministarstvom kulture i velikim izdvajanjima gradu uvijek manjka novca za kulturnu baštinu. ´Grad iz proračuna od 150 milijuna kuna 20,5 izdvaja za kulturu, a 20 milijuna izdvaja Ministarstvo kulture. To je svakako velik novac, ali, na žalost, nedostatan za obnovu te se mora naći rješenje kako ići dalje´, istaknula je gradonačelnica Šuica.

Metkovski dogradonačelnik Mato Mustapić kazao je kako Neretvanska dolina ima neprocjenjivo kulturno blago, a Muzej ´Narona´ uređuje se uz pomoć Ministarstva kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara