Ministar Mlakar brani Kosoricu: Referendum košta i više od 170 milijuna kuna

Tekst: I.Kri.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

OD KADA je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade ovog tjedna kazala kako će nas referendum o izmjenama ZOR-a stajati oko 170 milijuna kuna, kojih nema u proračunu, ne prestaje rasprava o stvarnim troškovima izjašnjavanja naroda.

Nakon što su jučer sindikalisti kazali kako će oni referendum organizirati i za upola manji iznos, a mnogi su na temelju troškova predsjedničkih izbora, zaključili da taj iznos ne bi trebao biti veći od 40 milijuna kuna, u obranu premijerkine računice je danas stao ministar uprave Davorin Mlakar.

Ministar tvrdi da su troškovi veći od 170 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim proračunima, referendum o ZOR-u bi mogao stajati i više od "premijerkinih" 170 milijuna kuna i to na temelju podataka o prošlim parlamentarnim izborima. "U tim troškovima najčešće nisu prikazani troškovi tijela državne uprave, dakle, svi oni službenici koji moraju u popisima birača dežurati, to je uvijek subota, nedjelja, dakle, rad izvan radnog vremena koji se posebno plaća. Mi smo zadnji put oko 250 tisuća kuna samo prekovremenog rada platili", kazao je ministar u Dnevniku HRT-a.

Kaže kako se u te troškove još moraju dodati troškovi za plaće ljudi koji provjeravaju vjerodostojnost prikupljenih potpisa za referendum. Za razliku od njega, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin kaže da bi se za referendum maksimalno trebalo potrošiti 58 milijuna kuna.

Troškove treba uspoređivati s predsjedničkim izborima

"Usporedbe radi, može se to ocijeniti prema predsjedničkim izborima koji su po svojoj složenosti slični. Ako uzmemo u obzir da su oni u dva kruga koštali 98 milijuna kuna, dakle jedan krug bi maksimalno bio za referendum do 58 milijuna kuna", objasnio je svoju računicu Hrvatin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara