Ministar obrane: Nije obećano uhićenje Ratka Mladića do 21. veljače

Ministar obrane Srbije i Crne Gore (SCG) Zoran Stanković zanijekao je u četvrtak da su vlasti u Beogradu obećale glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte da će Ratko Mladić biti uhićen do 21. veljače.

Ministar Stanković je na konferenciji za novinare opovrgnuo i navode nekih srbijanskih medija da je formiran zajednički tim srbijanskih vlasti i haških istražitelja za uhićenje optuženih za ratne zločine.

"Nikakav tim nije formiran", kazao je Stanković na konferenciji za novinare, dodajući da će se haškim bjeguncima baviti Sigurnosno-informativna agencija (BIA), Vojno-sigurnosna agencija (VSA) Vojske SCG, MUP Srbije i nadležni sudovi, a koordinaciju rada tih institucija trebalo bi voditi Tužiteljstvo za ratne zločine i tužitelj Vladimir Vukčević.

Izvještaj, koji je prošloga tjedna predstavljen članovima Vrhovnog savjeta obrane, "sadržajan je i detaljan" i njemu je navedeno 50 imena ljudi iz vojske i vojno-obavještajnih službi koji su bili u kontaktu s odbjeglim Ratkom Mladićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Većina njih je umirovljena, prebačena na druge dužnosti ili stavljena na raspolaganje", kazao je Stanković, dodajući da je utvrđeno da je Mladić bio u vojnim objektima do 2002. godine, nakon čega je vojnim vozilom prebačen u "jednu vojnu postrojbu", odakle je drugim vozilom otišao u nepoznatom pravcu, a za tu akciju su znala samo tri pripadnika Vojske SCG, ali ne i zapovjednik te postrojbe.

Ministar je ocijenio da je suradnja s Haškim sudom znatno poboljšana, dokazujući to činjenicom da je od 194 zahtjeva koje je Haški sud uputio, Ministarstvo obrane dosad riješilo 176.

Izvješće o kretanju Ratka Mladića do 2002. godine i o njegovim pomagačima Vrhovno vijeće obrane prošloga tjedna je proglasilo državnom tajnom.

(Hina) xttag ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara