Ministar obrane potvrdio: Hrvatska šalje još 20 vojnika u Afganistan

Ministar obrane potvrdio: Hrvatska šalje još 20 vojnika u Afganistan

Ilustracija: NATO

ČELNICI NATO-a potvrdili su na summitu u Varšavi da će ostati u misiji potpore miru u Afganistanu i nakon 2016. godine, a u toj misiji i Hrvatska će nastaviti sudjelovati s 20-tak vojnika više nego dosad.

"Hrvatski sabor je već donio odluku o povećanju naših pripadnika u toj misiji. Mi ćemo i dalje nastaviti participirati u svim oblicima te misije kao i dosad, a i pojačati aktivnosti", rekao je ministar obrane Josip Buljević, koji sudjeluje na summitu NATO-a u Varšavi.

Hrvatski sabor je nedavno odobrio da se u misiju potpore miru u Afganistanu u drugoj polovini ove godine, umjesto do 70, može uputiti do 95 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

Čelnici NATO-a podržali su nastavak misije Odlučna potpora u Afganistanu i nakon 2016. godine. Uloga te misije je obučavati, trenirati i savjetovati afganistanske sigurnosne snage, uključujući policiju, zračne snage i snage za specijalne operacije.

Buljević je rekao da će se broj hrvatskih vojnika procjenjivati prema potrebi, a bit će u granicama koje je odobrio Hrvatski sabor.

Hrvatska je deklarirala spremnost da s jednom satnijom sudjeluje u jačanju vojne nazočnosti na istočnom krilu NATO-a. U petak, prvi dan summita, čelnici NATO-a odlučili su pojačati snage s četiri multinacionalne bojne, od kojih će svaka imati od 600 do 1000 vojnika i koje će biti raspoređene u tri baltičke zemlje i Poljskoj.

"Hrvatska u princupu tek razmatra kako će sudjelovati u tim snagama odvraćanja. Mi smo deklarirali našu namjeru da sudjelujemo s jednom satnijom, a o tome će konačnu odluku donijeti Hrvatski sabor", rekao je Buljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljević je dodao da se operativno još ništa ne zna gdje bi ta satnija bila stacionirana. "Mi imamo naše želje gdje bi voljeli sudjelovati, ali o tome još prerano govoriti", rekao je.
Ministar je istaknuo da je za Hrvatsku od krucijalne važnosti sudjelovanje u svim aktivnostima Saveza.

"Hrvatska je zemlja koja je bila ugrožena i koja može biti ugrožena, naš proračun se puni s 20-tak posto od turizma, pa je sigurnost za nas ključno pitanje u gospodarskom i svakom drugom smislu. Sudjelovanje u svim aktivnostima Saveza je jako važno i Hrvatska će nastaviti sudjelovati u njima", rekao je Buljević.

Afganistanu stiže i financijska pomoć

Američki saveznici u NATO-u obećali su financijski pomagati afganistanske snage sigurnosti s oko milijardu eura godišnje u sljedeće tri godine, izjavio je u Varšavi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO je na summitu u Varšavi odlučio produljiti misiju Odlučna potpora u Afganistanu do kraja 2017., a do 2020. godine financijsku pomoć afganistanskim snagama.

"Složili smo se oko produljenja naše misije i nakon 2016. godine. Sljedećih mjeseci radit ćemo na planovima o našoj nazočnosti 2017. godine", rekao je Stoltenberg, odbijajući reći do kada bi misija mogla potrajati.

Saveznici su se obvezali da će nastaviti s financijskom pomoći afganistanskim snagama do 2020. godine. Većinu troškova snose Sjedinjene Države, oko 3,5 milijardi dolara godišnje, a sada su se američki čelnici obvezali da će na taj iznos dodati oko milijardu dolara godišnje.

NATO je u Afganistanu nazočan od 2003. godine. Prije godinu i pol dana, 31. prosinca 2014., okončana je borbena misija NATO-a u Afganistanu, a zamijenila ju je Odlučna potpora, misija namijenjena za obuku i pomoć afganistanskim snagama.

Saveznici su namjeravali okončati vojnu nazočnosti i zamijeniti je civilnom misijom, ali ponovne pobune islamista u Afganistanu odgodili su te planove.

"Naša zadaća još nije dovršena i mi ostajemo odlučni i ujedinjeni u našoj obvezi da osiguramo siguran i stabilan Afganistan. Za nas, zajedno s preostalom međunarodnom zajednicom, ostaje cilj da Afganistan nikad više ne postane utočište za teroriste koji mogu predstavljati prijetnju našoj sigurnosti", kaže se deklaraciji o Afganistanu, koju su čelnici NATO-a prihvatili u subotu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara