Ministar Pančić u Dubrovniku razgovarao o zapošljavanju branitelja

MINISTAR hrvatskih branitelja Ivica Pančić razgovarao je danas u Dubrovniku s predstavnicima braniteljskih udruga iz Dubrovačkoneretvanske županije o ovogodišnjem programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja.

Rekavši kako je država u najvažnijim segmentima zbrinula najveći dio braniteljske populacije te da je Hrvatska među državama koje se kvalitetno skrbe o svojim veteranima, Pančić je naglasio da su najveći problem oni branitelji koji nisu stradali, a sada su nezaposleni.

Trenutačno je nezaposleno više od 30 tisuća branitelja, a kako je ocijenio, zabrinjava to što je njihova kvalifikacijska struktura vrlo nepovoljna, odnosno 80 posto njih ima manje od srednje stručne spreme.

Govoreći o mjerama koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja, Pančić je kazao da one daju rezultate te da je broj nezaposlenih branitelja u padu.

Primjerice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutačno su nezaposlena 1482 branitelja, i nezaposlenost je "u blagom padu", a prošle je godine zaposleno 709 branitelja, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Pančić također je kazao da najviše očekuje od mjera samozapošljavanja koje bi trebale dati i najbolje rezultate.

Župan dubrovačko-neretvanski Ivan Šprlje govorio je o odnosu županije prema braniteljima te je naglasio da će se ove godine iz proračuna županija izdvojiti 730 tisuća kuna za djecu poginulih branitelja, a za braniteljske udruge 160 tisuća kuna.

Najavio je i skoro podizanje spomenika hrvatskim braniteljima na području dubrovačkog primorja, što će financirati županija, dodavši da je u ovoj godini za to izdvojeno 300 tisuća kuna, te da je riječ o radu akademskog kipara Nikole Vučkovića.

Također, za mjesec listopad župan Ivan Šprlje najavio je u Metkoviću i Pločama održavanje sportskih igara hrvatskih branitelja te skoro osnivanje županijskog centra za branitelje.

(Hina) hš sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara