Ministar Pančić zatražit će smjenu svoje pomoćnice B. Gogić

MINISTAR hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić, sutra će od hrvatske Vlade zatražiti smjenu pomoćnice ministra Blaženke Gogić, jer je, kako ocjenjuje, radila suprotno interesima Ministarstva i branitelja, izjavio je danas Hini glasnogovornik ministarstva Darko Labor.

Blaženka Gogić potvrdila je da je Pančić na, kako je navela ´burnom kolegiju najavio njenu smjenu´.

Ukoliko dobijem rješenje o razrješenju s dužnosti, održat ću konferenciju za novinare i sve objasniti, najavila je Gogić.

Dodala je da je u intervjuu (31. siječnja) za jedne dnevne novine iznijela i obrazložila stav oko ´spornog američkog testa s 567 pitanja kojim se testiraju branitelji oboljeli od PTSP-a´.

U tom intervjuu izrazila sam i strepnje pojedinih oboljelih branitelja koji se boje da bi taj test mogao biti upotrebljen za podizanje haaških optužnica protiv njih.

Sada se to što sam iznijela kao strepnje branitelja smatra mojim tvrdnjama, navela je Gogić, nevjerojatnim ocijenivši da intervju, kojega kaže, nije autorizirala, može biti argument za smjenu.

Ističući da je po struci klinički psiholog s dugogodišnjim iskustvom, navela je kako smatra da su ´stručnjaci branitelje oboljele od PTSP-a trebali bolje pripremiti za taj test, da on nije standardiziran za našu populaciju te da je kod branitelja izazvao strah i pomutnju´.

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba protiv je smjenjivanja pomoćnice Gogić, jer je kako navode, kao stručnjak uvijek zastupala njihove interese i pomagala im.

Predsjednik Udruge Dubravko Svedrec Hini je izjavio kako ´već duže vrijeme znaju da će iz nekih drugih razloga Pančić maknuti Gogić´.

´Hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a nemaju ništa protiv dodatnih testiranja, ali zahtijevaju da se obavlja po svjetskim znanstvenim standardima, na human i primjeren način´, rekao je.

Radi zaštite i dostojanstva članova Udruge Svedrec je najavio podizanje kaznene prijave protiv odgovornih u cijelom tom slučaju. Dodao je da su od Hrvatskog psihološkog društva već zatražili očitovanje o tom, kako je rekao, skandalu.

Podsjetio je da je sporni američki test MMPI-2 uveden u Pravilnik za utvrđivanje postotka oštećenja organizma HRVI Domovinskog rata, još u veljači prošle godine, iako još nije standardiziran, što je, kako tvrdi, u direktnoj suprotnosti sa svjetskim znanstvenim standardima, etičkim principima i pravilima Hrvatskog psihološkog društva. Ustvrdio je da se standardizacija testa obavlja tek sada i to bez znanja branitelja-ispitanika.

Zbog svega toga u Udruzi se pitamo kako možemo biti sigurni da podaci izneseni u tim testovima neće biti zloupotrebljavani, naveo je Svedrec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara