Ministar Pankretić najavio prijedlog o neograničenoj dostupnosti plave nafte

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić razgovarao je danas s predstavnicima osam udruga iz cijele Hrvatske, okupljenih u Hrvatskom savezu udruga proizvođača mlijeka, o poticajima u mljekarstvu, kapitalnim ulaganjima u poljoprivredu, o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države te o tzv. plavoj nafti.

Na sastanku na obiteljskom imanju proizvođača mlijeka i predsjednika karlovačke Udruge proizvođača mesa i mlijeka Davora Blažića, ministar je najavio da će već na idućoj sjednici Hrvatskog sabora predložiti dostupnost tzv. plave nafte - kao najjeftinijeg pogonskog goriva za poljoprivrednu mehanizaciju, oslobođenog poreza - u neograničenim količinama.

Pankretić je naglasio kako je nelogično da plava nafta nije dostupna stočarima, nego samo ratarima u sustavu poticaja, i to u ograničenim količinama, a ne koliko im treba.

Također je rekao da je za kapitalna ulaganja u poljoprivredu osigurano 100 milijuna kuna, a pojedinačni nepovratni državni poticaj najviše je 250 tisuća kuna. Tu vrstu poticaja mogu dobiti isključivo komercijalna poljoprivredna kućanstva, koja su u bankama ili iz drugih izvora osigurala 75 posto novca za planirano ulaganje, a država će im nepovratno dati preostalih 25 posto.

Pravilnikom je predviđeno šest vrsta ulaganja: nabava osnovnog stada u stočarstvu, podizanje višegodišnjih nasada, podizanje šuma, izgradnja i opremanje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i akvakulturu, uređenje poljoprivredne zemlje i nabava ribarskih plovila, opreme i strojeva za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo.

Što se tiče programa raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem, ministar smatra da mu se pripisuje prevelika važnost jer je udio te zemlje samo 16 posto u ukupnoj poljoprivrednoj površini u Hrvatskoj, a 84 posto je u privatnom vlasništvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra Miroslav Pažur rekao je da je Ministarstvu prispjelo 280 programa gradova i općina koje imaju poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu i već sada su za provedbu spremni programi 213 općina i gradova.

Tim programima predviđeno je da se bivšim vlasnicima vrati 44 tisuće hektara, da se ponudi na prodaju 174 tisuće hektara, dade u zakup 75 tisuća i na koncesijsko upravljanje 98 tisuća hektara.

U tijeku je i natječaj za prodaju prvih deset tisuća hektara i zakup 20 tisuća hektara u pet slavonskih županija.

Govoreći o poticajima u mljekarstvu, Pankretić je istaknuo da je bilo "zaostataka zbog nova načina isplate izravno na žiro-račune poljoprivrednika, a ne preko njihovih mljekara". No dodao je da će sljedeći tjedan biti isplaćeni poticaji za travanj, i to za 99 posto proizvođača.

Ministar je zamolio proizvođače mlijeka koji još ne dobivaju poticaje da se preko svojih udruga jave Ministarstvu jer, kako je kazao, više nema razloga da kasne isplate bilo komu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara