Ministar Primorac ne može riješiti studentske blokade, a danas mu najavili štrajk u 313 škola

Ministar Primorac ne može riješiti studentske blokade, a danas mu najavili štrajk u 313 škola

MINISTRU znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu predstoje vrlo teški dani. Naime, teško da će zauzdati studente, a već mu prijeti i novi štrajk u osnovnim i srednjim školama koji će proizvesti velike probleme za maturante.

Preporod prvi s rezultatima referenduma

"Najavljujemo štrajk u svih 313 škola u kojima djeluje sindikat Preporod", najavio je danas prvi čovjek tog sindikata Željko Stipić objavljujući rezultate referenduma gdje je podršku štrajku pružilo 71,4 posto učitelja i nastavnika koji su izašli na referendum. Na referendum je inače izašlo 56,57 posto ukupnog članstva tog sindikata.

Podsjetimo, riječ je o velikom štrajku sindikata javnih službi koji su nezadovoljni Vladinom jednostranom odlukom koja je smanjila osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama, za šest posto vrativši ih tako na razinu iz 2008. godine. Reakcije Vlade uslijedila je nakon što su sindikati javnih službi odbili potpisati sporazum o smanjenju plaća koji su prethodno potpisali Sindikati državnih službi, a tako je jednostrano razvrgnut i kolektivni ugovor iz rujna 2008. godine, za što će Sindikati tužiti državu. Prema posljednjim najavama sasvim sigurno izrazi socijalnog nezadovoljstva neće biti jednodnevni štrajk već kombinacija štrajkova i prosvjeda do ispunjenja zahtjeva, a u kalkulira se kako bi mogli početi 12. svibnja, pet dana prije lokalnih izbora.

Primorac opet izgubljen

Gotovo svi sindikati najavili su krajem prošlog tjedna kako će sutra objaviti rezultate referenduma, a sindikat Preporod izašao je s rezultatima i dan ranije od predviđenog.

Portal Index je ministru Primorcu prije gotovo dvadeset dana poslao pitanja kako misli riješiti problem maturanata, ali nismo dobili nikakav odgovor ili suvislu reakciju. Primorac nam tako nije znao odgovoriti ima li njegovo ministarstvo "rezervni plan" kako bi maturanti na vrijeme završili školovanje. On ne zna hoće li se prolongirati završetak ove školske godine, Primorac nema pojma i o upisima na Fakultete. Budući da smo ostali bez odgovora što može i što je napravilo Ministarstvo kako bi spriječilo svibanjski štrajk u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garancije i Primorac, može li to zajedno?

Inače, Primorac se još uvijek nije niti oglasio na traženje studenta da jamči ispunjenje njihovih zahtjeva. Podsjetimo, Primorac je pokušao u maniri pokojnog Tita prekinuti štrajk studenta poručivši im kako se slaže sa svim zahtjevima studenata, no da je vrijeme da se studenti vrate na predavanje. Manevar ministra koji je i preko Rektorskog zbora pokušao zaustaviti blokadu nije uspio, a sve se češće spominju i represivne mjere.

Recimo i to kako blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao i u dvadesetak fakulteta u osam gradova traje već treći tjedan, a danas je najavljeno kako se ide dalje s blokadom.

"Tražimo uredbu kojom se nadležni obvezuju platiti sve školarine za akademsku godinu 2009./10 godinu. Ukoliko se to ne može onda smo spremni pristati na pokretanje procedure za izmjenu zakona kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja na svim razinama", poručili su danas studenti dodajući kako očekuju da prijedlog bude uvršten najkasnije na prvoj jesenskoj sjednici Sabora.

Na Hrvatskim studijima i dalje vatreno

Iako blokada na svim Fakultetima prolazi bez ikakvih problema i velikih sukoba i dalje je stanje dramatično na Hrvatskim studijima. Ondje se studenti nalaze i dalje ispred zgrade tvrdeći kako im je voditelj nastave na Hrvatskim studijama Zvonimir Čuljak uputio prijetnje nastave li ometati nastavu. Štoviše tvrde kako im je zaprijetio da će ih izbaciti s Fakulteta i udaljiti sa svih predavanja.

Studenti su danas reagirali i na izjave Čuljka, a njihovo reagiranje možete pročitati u cijelosti.

I.Ć.
Foto: Dragan Matić, Davor Pongračić (Cropix)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara