Ministar Primorac o prvih 100 dana rada Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

U PRVIH stotinu dana rada uspostavljena je operativna i transparentna struktura novoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a postignut je i dogovor o izradbi kataloga znanja kao preduvjeta za izradu novih nastavnih programa, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare.

Govoreći o tromjesečnome radu Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa, Primorac je posebice istaknuo otvaranje Ministarstva prema svijetu, što se, dodao je, odnosi na dva velika projekta koja će se ostvariti u suradnji sa Svjetskom bankom.

Prvi od njih je tzv. japanska darovnica, iznos od više od 766 tisuća američkih dolara koju Svjetska banka posredstvom japanske države daje Hrvatskoj za pripreme reforme školstva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po ministrovim riječma taj je novac nepovratan, a dodjeljuje se zemlji za koju stručnjaci Svjetske banke zaključe da je spremna ući u reformu školskoga sustava.

Drugi projekt je kredit od 35 milijuna kuna koji je Svjetska banka odobrila Hrvatskoj za povratak vrhunskih hrvatskih znanstvenika iz inozemstva u domovinu.

Primorac je najavio da će se u Hrvatskoj u studenome održati kongres na kojemu će hrvatski znanstvenici iz dijaspore iznijeti svoje vizije povratka i poteškoće s kojima se na tom putu susreću.

Ministar je izdvojio i dobru suradnju ostvarenu sa sindikatima. Spomenuo je nedavno postignut dogovor s Nezavisnim sindikatom znanosti o isplati iznosa od 3500 kuna po zaposleniku temeljem 4670 tužbi zbog neispunjenih obveza iz kolektivnog ugovora. Najavio je i mogućnost da se uskoro sličan ugovor postigne i sa sindikatima zaposlenih u srednjim školama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara