Ministar Primorac razgovarao o sveučilišnom kampusu na Trsatu

MINISTAR obrazovanja, znanosti i sporta Dragan Primorac boravio je danas u Rijeci, gdje je s županijskim i gradskim čelnicima, te čelnicima riječkog Sveučilišta razgovarao o realizaciji projekta sveučilišnog kampusa na mjestu sadašnje vojarne na Trsatu u Rijeci.

Ministar Primorac izjavio je novinarima nakon sastanka zatvorenog za javnost da je zadovoljan dosadašnjim pripremama za taj projekt, te je najavio da će sveučilišni kampus biti jedna od stavki državnog proračuna za godinu 2005.

Rekao je da je s rektorom Sveučilišta u Rijeci, akademikom Danielom Rukavinom razgovarao i o organizaciji skupa znanstvenika iz Hrvatske ili podrijetlom iz Hrvatske koji rade i žive u inozemstvu sa znastvenom zajednicom u zemlji.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je početak realizacije kampusa vezan uz odlazak Ministarstva obrane iz te vojarne, na što se ono ugovorno obvezalo. Dodao je da su i Rijeka i Primorsko-goranska županija odradili svoj dio posla, to jest da je grad postao vlasnikom zemljišta uz obvezu njegova prepuštanja Sveučilištu za izgradnju kampusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akademik Rukavina rekao je da bi u prvoj fazi izgradnje kampusa, koja bi trebala trajati tri godine, trebalo preurediti zgrade zapovjedništva vojarne za potrebe Umjetničke akademije, izgraditi zgrade za Filozofski fakultet i Sveučilišni odjel učiteljskih i odgojiteljskih škola, sadašnju Visoku učiteljsku školu, te društvene i sportske objekte, dom za smještaj 800 studenata i restoran. Dodao je kako se nada da će izgradnja početi do kraja godine 2005.

Ministar Primorac razgovarat će tijekom posjeta Rijeci i s nadbiskupom riječkim Ivanom Devčićem o ulasku Teološkog fakulteta u Rijeci, koji je dosad bio u sklopu zagrebačkoga Teološkog fakulteta, u sastav riječkog Sveučilišta.

Osim toga, najavljeni su razgovori o dogovorenoj zamjeni nekretnina riječkog Sveučilišta, to jest Ministarstva s Nadbiskupijom, pri čemu bi se Teološki fakultet u Rijeci preselio u zgradu Filozofskog fakulteta nakon preseljenja u kampus na Trsatu. Zauzvrat bi Crkva prepustila Sveučilištu zemljište i zgradu u Iki, gdje je sada Fakultet za turistički i hotelski menadžment, s obzirom na to da je riječ o nacionaliziranim objektima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara