Ministar Primorac traži imena štrajkaša

MINISTARSTVO znanosti poslalo je naputak u kojem se navodi da se od ravnatelja očekuje da u dane štrajka s obzirom na mogućnosti škole i potrebe učenika organiziraju potrebnu nastavu ili druge prikladne oblike odgojno-obrazovnog rada.

Pošto je pravo svakog zaposlenog da štrajka, pravo je i ministarstva da ne isplati plaće.

Ove godine štrajk je najavljen za četvrtak 9.lipnja u 8 sati ujutro, a cilj je povečanje plaće za 5,6% (oko 200 kuna mjesečno). 

No, Ministarstvo je poslalo i "crne liste", odnosno gotove tablice u koje će ravnatelji upisivati imena štrajkaša, te vrijeme provedeno u štrajku. Ta je najava "povrijedila" organizatore štrajka.

"Ministarstvo nema pravo evidentirati zaposlenike koji štrajkaju. Može evidentirati samo one koji rade." - rekao je u razgovoru za Jutarnji list tajnik sindikata Nijaz Karić.

U jedinom sindikatu koji ide u štrajk - Nezavisnom sindikatu srednjih škola, očekuju da će odaziv štrajku biti stopostotan.

Potpredsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, Nikola Andrić, za Novi list je izjavio: "Mi ćemo popisati štrajkbrehere, da se vidi tko ne surađuje s kolegama. Nastavnici će biti na radnom mjestu, u zbornicama, ali nastavu neće držati" - rekao je Andrić.
 
Andrić je u razgovoru za Novi list najavio da će štrajkati sve do ispunjenja uvjeta, makar to značilo i nastavak štrajka ujesen.
   
Ministar Primorac je sindikatima poslao ponudu koja ne povećava plaće, ali uključuje neka materijalna prava koja se odnose samo na dio zaposlenih, što bi državu koštalo dodatnih 30 milijuna kuna godišnje. Profesorska potraživanja su oko 24 milijuna kuna godišnje, a mjesečna plaća bi im se povećala za otprilike 200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva prepucavanja ne događaju se prvi put. Pamtimo ih od 1994. godine, kada se tri tjedna štrajkalo uoči posjeta Pape Hrvatskoj, zatim 1998. za vrijeme ministra Pugelnika, te štrajk profesora prošle godine. Kako je krenulo, ovo bi moglo postati hrvatska tradicija. Ovih dana profesori ponovno spremaju štrajk, ministar prijeti ravnateljima i tako u nedogled.

U vodiče za Hrvatsku moglo bi se uvrstiti - sredinom lipnja - štrajkovi profesora. Možda bi to unaprijedilo turizam, manifestacija “Lipanjski folkolor”, na kojoj bi se turistima omogućilo fotografiranje s profesorima u štrajku, što bi vjerojatno povećalo broj noćenja u predsezoni. Hoteli bi bili puni, a termin se unaprijed zna - tjedan dana prije završetka školske godine. 

Vjerojatno je profesorima dva mjeseca godišnjeg odmora premalo, ili ga ne mogu dočekati - pa se periodično dižu bune. U prilog tome išla bi i činjenica stresnog zaključivanja ocijena, što svakako treba prolongirati. Podijeliti neopravdane izostanke i negativne ocijene je lako, ali što krajem godine s njima? Naravno da tada panika ne izostaje, a i dodatnih 200 kuna bi dobro došlo.

O šokovima srednjoškolaca, kojima ocjene "savjesnih" profesora, koji, očito misle samo na sebe i iskorištavaju situaciju, određuju daljnji životni put – nitko niti ne razmišlja.

Zašto naši profesori ne štrajkaju na početku školske godine, ili recimo sredinom kolovoza?

S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara