Ministar Primorac tužit će Večernji list

ZBOG objavljivanja teksta pod naslovom "Primorac oštetio Sveti Duh za 30 milijuna kuna" ministar obrazovanja Dragan Primorac najavio je tužbu protiv Večernjeg lista. Zatražit će nadoknadu štete, te podnijeti prijavu sudu časti HND-a radi, kako se navodi u priopćenju, povrede novinarskog kodeksa.

U tekstu koji je objavljen u današnjem Večernjem listu pod naslovom "Ministar oštetio Sveti Duh za više milijuna kuna", navodi se da je ministar Primorac od 9. siječnja 2003. do 31. prosinca 2003. godine, kada je bio na čelu na čelu Poliklinike Sveti Duh II, oštetio bolnicu za više od 30 milijuna kuna. Primorac je, kako piše Večernji, iz bolnice izvukao profitabilne djelatnosti; citogenetski laboratorij, laparoskopsku kirurgiju, centar za žensko zdravlje i centar za osteoporozu.

"Poslovanje navedene zdravstvene ustanove bilo je pravilno i u skladu sa zakonom. Za rad poliklinike u periodu dok sam bio ravnatelj postoje sva relevantna odobrenja nadležnih institucija (Upravnog vijeća O.B. Sveti Duh, Poglavarstva grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, HZZO-a, i Hrvatske liječničke komore)“ - stoji u priopćenju koje potpisuje Primorac. 

Najavio je podizanje privatne tužbe protiva odgovornih u Večernjaku, "zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda - klevete zbog iznijetih neistina u objavljenom članku, a osobito zbog opreme naslovne stane Večernjeg lista sa slikom i tekstom kojim se impliciraju nezakonite radnje“.

Primorac će podnijeti i prijavu za članak sudu časti HND-a radi povrede novinarskog kodeksa, te će podignuti tužbu za nadoknadu materijalne štete, čiji će iznos, ukoliko sud donese presudu u njegovu korist, darovati hrvatskom školstvu. 

Primorac smatra da je "vrlo indikativno što se cijeli proces pokreće pet dana pred prvi posjet hrvatskog Premijera državi Izrael od osamostaljenja Hrvatske, te u trenutku kad su politički odnosi na najvišoj mogućoj razini“.

Nadalje, navodi se da je izraelska strana revoltirana objavljenim člankom doputovala u Zagreb te će se već danas očitovati javnosti. Postavlja se i pitanje je li izraelski kapital poželjan u Hrvatskoj i postoji li diskriminacija glede toga pitanja.

Primorac ističe da je, prema njegovu saznanju, od kada su pokrenute opsežne predistražne radnje glede suradnje Poliklinike Sveti Duh II i Opće bolnice Sveti Duh, Državno odvjetništvo u cijelosti prijavu odbacilo kao neosnovanu.

Bušić: Projekt poliklinike Sv. Duh 2 višestruko štetan i treba ga otkazati

Ravnatelj Opće bolnice "Sv. Duh" Mladen Bušić ocijenio je da se projekt Poliklinike Sv. Duh 2 i privatizacije bolničke dijalize pokazao višestruko štetnim te najavio da će nastojati da se, nakon godinu i pol dana, dijaliza vrati bolnici.

Na konferenciji za novinare Bušić je rekao da je Upravno vijeće Opće bolnice "Sv. Duh" odlučilo pokrenuti postupak otkaza svih ugovora toj Poliklinici, kao i da će s tim prijedlogom izaći pred vlasnika, odnosno zagrebačko Poglavarstvo i Skupštinu.

Bušić je naveo da u trenutku potpisivanja ugovora s HZZO-om, Poliklinika Sv. Duh 2, 20. listopada 2003., nije imala ni jednog zaposlenog liječnika već je koristila "usluge" Bolnice, nije posjedovala prostor niti je raspolagala opremom za obnavljanje djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, dodao je, na bolnicu je "prevaljeno" niz troškova zdravstvene zaštite pacijenata na dijalizi, uključujući i dio postupka kronične dijalize, za čije je obavljanje Poliklinika zaključila ugovor s HZZO-om.

Po njegovoj ocjeni, uzrok tome su dva, kako je rekao, "falsificirana dokumenta" koja nisu bila na Upravnom vijeću: Ugovoru o poslovno-tehničkoj suradnji Bolnice i Poliklinike i Odluci o promjeni djelatnosti OB "Sv. Duh" kojima se traži izdvajanje dijalize i prenošenje na Polikliniku s ciljem da od tog projekta "bolnica može ostvariti osim stručnog napretka i dobit".

"Tu su još i čuveni aneksi ugovora uglavnom u korist Poliklinike, a na štetu Bolnice", dodao je i zaključio da je najbolje da se, s obzirom na iznos štete koju procjenjuje na 30 milijuna kuna, partnerski odnos raskine napominjući da pritom ne očekuje nikakve pravne prepreke, prenosi Hina.

Poliklinika Sv. Duh 2 je u većinskom vlasništvu tvrtke "Danel", dok Bolnica ima 10 posto, a u proteklom razdoblju u Poliklinici su bila tri ravnatelja: dr. Vučković, dr. Primorac i dr. Oršanić, dok je u OB "Sv. Duh" ravnatelj bio dr. Dalibor Krpan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara