Ministar Primorac zatražio hitan sastanak mostarskog i zagrebačkog rektora

DRAGAN Primorac, ministar obrazovanja, znanosti i športa, zatražio je hitan sastanak rektora zagrebačkog i mostarskog sveučilišta, što je objavio na današnjoj novinskoj konferenciji HDZ-a . Ministar želi da se sastankom dvojice rektora razriješi situacija do koje je došlo  nakon što je Mirjana Kasapović, profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, optužila mostarsko sveučilište da je neovlašteno koristilo njezin studijski program za studij politologije.

"Nedopustivo je, ako se uistinu radi o bilo kojem segmentu korištenja tuđeg programa bez autorizacije. Tražim sastanak dva rektora, jer akademska zajednica mora biti uzor svima", rekao je Dragan Primorac.

U očitovanju mostarskog sveučilišta koje je podijeljeno novinarima, stoji da je to sveučilište neugodno iznenađeno ovim optužbama Mirjane Kasapović, te su ih nazvali gomilom neistina i površnih ocjena. Mostarsko sveučilište tvrdi da još nisu ni točno definirani ciljevi i sadržaj spornog kolegija, jer će ga studenti slušati na trećoj godini studija, a u tijeku je tek prvi semestar prve godine novopokrenutog studija politologije.

Sam tekst u tjedniku Globus u kojem je Mirjana Kasapović, redovna kolumnistica ovog tjednika, iznijela sporne tvrdnje mostarsko sveučilište, naziva političkim pamfletom. 

Ministar Primorac ima puno planova za iduće četiri godine ako HDZ opet formira Vladu. Među ostalim u iduće četiri godine planira izgraditi, nadograditi i opremiti 60 osnovnih te 13 srednjih škola, za što je već osigurana milijarda kuna, te bi time u potpunosti ukinuo rad treće smjene u svim hrvatskim školama. A  tom ubrzanom izgradnjom školskih objekata osigurao bi uvjete iza prelazak na rad u jednoj smjeni u većini škola.

Visoko obrazovanje misli učiniti dostupnijim adekvatnim modelom financiranja studenata, novim sustavom kreditiranja i stipendiranja. Broj stipendija učenicima i studentima misli znatno povećati putem Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.
Naravno, nastavit će s Bolonjskim procesom te uvesti već najavljenu državnu maturu i obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara