Ministar sigurnosti BiH tvrdi da Sanader obmanjuje javnost

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović izjavio je za Dnevni Avaz da hrvatski premijer Ivo Sanader krivo informira javnost tvrdeći kako je Vijeće ministara dalo suglasnost za gradnju mosta. Sadović upozorava da je samo Predsjedništvo BiH to učinilo, dok Vijeće ministara nikad nije dalo suglasnost.

"Nije problem odnos Vijeća ministara i Predsjedništva BiH u vezi s gradnjom mosta kopno-Pelješac nego ozbiljan problem postoji u odnosu hrvatskog premijera i njegovog ministra u Vijeću ministara BiH koji nije završio zadaću pa ga neistinito informira," rekao je ministar Sadović.

Sadović navodi da usuglašena bilješka sa sastanka stručnih povjerenstava BiH i Hrvatske u vezi s gradnjom mosta za Pelješac nikad nije prihvaćena na Vijeću ministara BiH. Po Sadoviću ta je bilješka pretpostavka za otpočinjanje pregovora o protokolu o gradnji mosta.  "Sve i da je protokol potpisan, to nije stvaralo pravne pretpostavke za rješavanje spornih pitanja sukladno konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora", kaže Sadović.

Sanader je izjavio kako je Vijeće ministara dalo suglasnost za gradnju mosta nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić  najavio mogućnost pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog mosta.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ponovio je svoj stav da nije za tužbu protiv Hrvatske. Za tužbu se zalažu ostala dvojica članova Predsjedništva BiH, Željko Komšič i Haris Silajdžić.

"Protiv sam bilo kakvih najavljenih tužbi i zbog toga Predsjedništvo BiH neće moći postići jedinstveni stav", rekao je Radmanović koji smatra da Hrvatska i BiH moraju problem granice riješiti bilateralnim pregovorima.

Radmanović tvrdi da Predsjedništvo BiH ne može zabraniti gradnju mosta za Pelješac, a i da može, on bi osobno bio protiv toga.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara