Ministar: Sjevernoirski mirovni sporazum nije mrtav

BRITANSKI ministar za Sjevernu Irsku Paul Murphy poručio je u subotu da sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998. nije mrtav unatoč tomu što su na izborima na sjevernoirsku skupštinu pobijedili radikalni unionisti DUP-a koji ne žele pregovarati s katolicima.

"Mirovni sporazum nije mrtav jer većina ljudi u Sjevernoj Irskoj želi da on funkcionira", rekao je Murphy za BBC.

Murphy bi se tijekom dana u Belfastu trebao sastati s čelnicima glavnih sjevernoirskih političkih stranaka kako bi dogovorili ponovno formiranje sjevernoirske skupštine, suspendirane već više od godinu dana zbog velike krize povjerenja između dviju zajednica. Sastanak s DUP-om predviđen je početkom idućeg tjedna.

Radikalna Demokratska unionistička stranka (DUP) osvojila je na izborima održanima u srijedu 30 od 108 zastupničkih mjesta u poluautnomnoj sjevernoirskoj skupštini, pretekavši umjerenu Ulstersku unionističku stranku (UUP), Davidea Trimblea, koja je dobila 27 mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političko krilo IRA-e Sinn Fein postalo je prva katolička stranka u parlamentu s 24 zastupnika, dok je umjereniji SDLP dobio 18 zastupnika.

Na prošlim izborima 1998. DUP je osvojio 20 zastupničkih mjesta, a Sinn Fein 18. UUP je tada dobio 28 zastupnika, a SDLP 24.

Vođa DUP-a Ian Paisley odbija, međutim, pregovore s čelnicima Sinn Feina i traži reviziju mirovnog sporazuma.

Murphy naglašava da o tome nema ni govora. "Temelji sporazuma ne mogu se mijenjati", poručio je britanski ministar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara