Ministar Šuker nas opet zadužio za 6 milijardi kuna

Ministar Šuker nas opet zadužio za 6 milijardi kuna

Tekst: I. Ćimić, M.M.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

KRITIČARI ekonomske politike Vlade Jadranke Kosor danas su došli na svoje kada je premijerka otvarajući Savjetovanje o mikrokreditiranju koje je organizirao HBOR rekla da bi bila sretna i zadovoljna kada bi jedna od šest vladinih mjera zapravo pomogla.

"Ako samo jedna da rezultate to će biti dobro", rekla je Kosor pred začuđenim uzvanicima. Naime, ministar financija Ivan Šuker kao i ministar gospodarstva Đuro Popijač već nekoliko mjeseci najavljuju spasonosne mjere za spas gospodarstva, a čini se kako su neke od njih već osuđene na propast.

Kome prodati?

Kosor je danas prije svega govorila o osporavanom jamstvenom fondu za spas gospodarstva najavivši da će Vlada donijeti uredbu koja će omogućiti nove kreditne plasmane u ukupnom iznosu od još najmanje četiri milijarde kuna.

"Taj novac trebao bi ići prvenstveno za investicijske projekte", najavila je Kosor govoreći na skupu koji se prije svega bavio promicanjem potpora malim poduzetnicima.

No Vladin plan o jamstvenim fondovima već trpi snažne kritike od onih koji tvrde da će dijeljenje državnog novca biti netransparentno pa do onih kojih tvrde kako je temeljni problem države likvidnost i neplaćanje što jamstveni fond ne može riješiti. Naime, kreditom države moguće je uložiti u proizvodnju, no vrlo dobre tvrtke koje već imaju modernizirane pogone s tom posudbom koja koliko god izgledala dobro ne mogu riješiti ništa jer im još uvijek ostaje upitan plasman proizvoda, njegova naplata kao i kupovna moć zemlje opterećena davanjima države i općom nelikvidnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I stanovi se ruše

Druga revolucionarna mjera Jadranke Kosor također je udarila u zid. Riječ je o mjerama za poticanje prodaje stanova koja je uspjela proizvesti tek povećanje opće razine cijena novih stanova koje su do sada padale.

No, prema Kosor i nije sve crno, a temelj svojih riječi našla je u statističkim podacima.

"Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku industrijska proizvodnja u siječnju porasla za pet posto u odnosu na prosinac, a 1,5 posto u odnosu na siječanj prošle godine", naglasila je danas Kosor pohvalivši na kraju male poduzetnike za najbolje gospodarske rezultate u prvih devet mjeseci.

Šuker nas opet zavalio

Loše vijesti nastavile su se i na sjednici Vlade kada je ministar Ivan Šuker objavio kako se Hrvatska danas zadužila za šest milijardi kuna. Riječ je obveznicama koje će se izdati na domaćem tržištu, a Šuker je pokušao to objasniti "prelijevanjem".

"To će se iskoristiti kako bi vratili dugove koji dolaze na naplatu te nije riječ o povećanju javnog duga. To izdavanje obveznica poslužit će za plaćanje obveza koje će na naplatu stići u sljedećih mjesec dana", objašnjavao je ministar Šuker.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara