MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ŽUŽUL U POSJETU CRNOJ GORI

Dolazak hrvatskog izaslanstva u Crnu Goru izraz je zanimanja za sudbinu Hrvata koji su u Crnoj Gori autohtoni narod, izjavio je u nedjelju u Kotoru hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nakon razgovora s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori.

"Stalo nam je da Hrvati imaju život kao svi manjinski narodi u Europi", izjavio je Žužul novinarima i dodao da hrvatska Vlada očekuje da Hrvati u Crnoj Gori imaju adekvatni tretman, poput pripadnika manjina u Hrvatskoj.

U zgradi Generalnog konzulata RH u Kotoru predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Tripo Šubert , predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Silvijo Marković i predsjednik jedine hrvatske političke stranke iz Tivta - Hrvatske građanske inicijative - Dalibor Burić informirali su ministra Žužula o položaju Hrvata u Crnoj Gori i njihovim problemima.

Oni su izjavili da očekuju veću pomoć i od hrvatskih i crnogorskih vlasti. Drže, uz ostalo, da bi Hrvati, s obzirom na veliko hrvatsko kulturno nasljeđe u Crnoj Gori, trebali biti zastupljeni u ministarstvu kulture, u ministarstvu za pitanja manjina, kao i u tijelima lokalne vlasti.

Ministar Žužul je obećao da će se prigodom pregovora s predstavnicima Srbije i Crne Gore o Sporazumu o zaštiti manjina voditi računa i o zahtjevima i interesima crnogorskih Hrvata. Obećao je, primjerice, da će se zauzeti za uspostavu direktnih autobusnih linija za Hrvatsku.

Žužul je također izjavio da će o zahtjevima hrvatskih udruga informirati crnogorske dužnosnike i dodao da očekuje razumijevanje crnogorskih vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žužul je u nedjelju počeo službeni posjet Crnoj Gori na poziv crnogorskog ministara vanjskih poslova Dragiše Burzana koji mu je u nedjelju priredio radnu večeru u Miločeru.

Žužul i članovi hrvatskog izaslanstva posjetili su crkvu sv. Tripuna u Kotoru. Dobrodošlicu im je poželio predstavnik Kotorske biskupije don Branko Zbutega, a potom ih je primio i biskup Ilija Janjić.

Ministar Žužul u ponedjeljak u Podgorici počinje razgovore s najviših crnogorskim dužnosnicima. U izaslanstvu su i hrvatski veleposlanik u SRJ Tonči Staničić i generalni konzul u Kotoru Petar Poljanić.

Pri put poslije rata u posjet Crnoj Gori, u sastavu izaslanstva, došla je i gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica.

(Hina) xsba ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara