Ministar Vidović: Ne stoji da je ova Vlada socijalno neosjetljiva

MINISTAR rada i socijalne skrbi i član Predsjedništva SDP-a Davorko Vidović odbacio je danas tvrdnje da ova vlast nije osjetljiva na socijalna pitanja.

´Apsolutno ne stoji da je ova socijaldemokratska Vlada socijalno neosjetljiva´, rekao je Vidović na konferenciji za novinare u splitskom SDP-u.

Ocijenio je da oni koji su deset godina upropaštavali Hrvatsku siju pesimizam bez uporišta, stvarajući ambijent u kojemu je nepristojno govoriti o dobrim rezultatima.

´A činjenica je da Hrvatska u odnosu na zemlje tranzicije stoji vrlo dobro i da je po većini parametara na trećem ili četvrtom mjestu´, ustvrdio je Vidović. Kazao je kako za vrijeme nove vlasti 26 posto društvenoga bruto proizvoda godišnje čine socijalna izdvajanja.

Govoreći o Zakonu o radu, ministar Vidović je ustvrdio da je ova Vlada od prvoga dana otvorena za razgovore sa socijalnim partnerima. ´Reforma rada je, uz reformu vlasništva, najvažnija reforma u tranzicijskim zemljama´, rekao je.

U pregovorima sa socijalnim partnerima za sindikat je najvažnije pitanje rada na određeno vrijeme, a poslodavci pak tvrde kako uvodimo samoupravljanje jer smo predvidjeli predstavnike radnika u svakoj upravi, kazao je Vidović.

Dodao je da ova vlast stoji iza prava radnika. ´Otpremnine su do sada uglavnom bile mrtvo slovo na papiru, a sada će, ako se Zakon o radu donese, država jamčiti otpremnine preko Fonda za radnička potraživanja koji će se utemeljiti´, rekao je Vidović.

Predsjednik splitskoga SDP-a i saborski zastupnik Marin Jurjević ustvrdio je da je ova vlast u tri godine napravila ono što je bivšoj vlasti bilo nedostižno. ´Oni koji su deset godina zavijali Hrvatsku u crno, danas dijele lekcije nama, koji smo uspjeli Hrvatsku za Europu napraviti poželjnom zemljom´, rekao je.

Ministar Vidović jutros se sastao s Poglavarstvom grada Splita, nakon čega je izjavio kako je vrlo zadovoljan suradnjom na socijalnom planu. Ove godine samo u grad Split, u njegovu socijalu država ulaže 37 milijuna kuna, u Sinju 36 milijuna kuna itd. U Dom za nezbrinutu djecu u Kaštelima Ministarstvo je uložilo četiri milijuna kuna, a u Splitu će se, nakon Zagreba, otvoriti i prava poliklinika za zlostavljanu djecu, najavio je Vidović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara