Ministar Vujić o kulturnom ljetu u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture je za programe kulturnog ljeta u Hrvatskoj izdvojilo 13 do 15 milijuna kuna, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare ministar Antun Vujić. L

Od toga novca financirat će se pedesetak priredaba od kojih su najpoznatije Dubrovačke ljetne igre, Pula film festival i Splitsko ljeto.

Vujić je podsjetivši na 50. pulski festival, na kojemu će u službenoj konkurenciji biti prikazano osam igranih filmova, dodao kako je to vrlo velika produkcija za Hrvatsku.

Tedi Lušetić, v. d. ravnatelja Pulskog festivala, rekao je da će se filmovi prikazivati u ranijim terminima zahvaljujući novoj opremi koja je postavljena u Arenu. U posebnom programu u pulskim kinima prikazat će svi pobjednički filmovi na 49. dosadašnjih festivala, izvijestio je Lušetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender novinarima je podijelio raspored Igara, rekavši da su uvrštene dvije dramske praizvedbe: "Amfitrion" Heinricha von Kleista u režiji Janusza Kice i Držićeva "Grižula" u režiji Paola Magellija. Od repriznih predstava na rasporedu su "Posjet stare dame" i "Dubrovačka trilogija" u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla. U glazbenom dijelu bit će izvedeno 40-ak koncerata. I ove godine izvodi se "Carmina burana" pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja, očekuje se nastup vodećega svjetskog tenora Ramona Vargasa, Kvarteta Bartok, Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista s talijanskim baritonom Leom Nuccijem, ansambl I Cameristi Italiani, violinist Stefan Milenkovich i drugi.

Na upit zašto se "Carmina burana" neće izvesti na Splitskom ljetu a bilo je riječi o koprodukciji Splitskog ljeta i Dubrovačkih ljetnih igra, Prlender je odgovorio da Split nije uspio izvesti svoj dio programa.

Vujić je najavio preseljenje Ministarstva kulture u obnovljenu palaču u Runjaninovoj 2. Do sada su službe bile na sedam različitih mjesta, a od ponedjeljka, 7. srpnja, cijelo će Ministarstvo raditi u novoj zgradi.

(Hina) ta az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara