Ministar Vujić otvorio hrvatski štand na sajmu knjige u Sarajevu

Ministar kulture Antun Vujić otvorio je u srijedu hrvatski štand na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu koji ove godine po prvi puta okuplja značajan broj nakladnika iz cijele regije te Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Njemačke.

Istaknuvši kako je ovo do sada najveći poratni sajam knjige u glavnom gradu BiH, hrvatski ministar kulture je kazao kako je uvjeren da će sajam i dalje rasti baš kao što raste i potreba za knjigom unatoč crnim prognozama da će je informatičko razdoblje potisnuti iz uporabe. Kao ilustraciju naveo da je je samo tijekom prošle godine u zagrebačkim knjižnicama izdano preko pet milijuna naslova.

"Knjiga je važna jer ona predstavlja kulturno zajedništvo, ona također predstavlja značajan komercijalni interes a istodobno doprinosi jačanju političkih veza i ukupne suradnje zemalja regije", kazao je ministar Vujić.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Zdenko Ljevak kazao je kako je na hrvatskom štandu sarajevskog sajma knjige izloženo više od tisuću i 200 naslova iz 150 nakladničkih kuća.

Uz to još desetak nakladnika ima svoje posebne prodajne štandove na kojima je njihova izdanja moguće kupiti po cijenama koje su i do 60 posto niže od redovitih.

"Na ovom je sajmu očevidna znatno veća živost u odnosu na ranije godine a naša je želja da se suradnja s bosanskohercegovačkim nakladnicima nastavi njihovim nastupom na zagrebačkom Interliberu", kazao je Ljevak.

Od razmjerno skromnog bijenala knjige pokrenutog entuzijazmom nakladnika Tajiba Šahinpašića koje je uglavnom okupljalo domaću produkciju, sarajevski je sajam ove godine po prvi puta dobio obziljnije dimenzije gdje su aktualna izdanja izložena na 2.500 četvornih metara a hrvatski su nakladnici na njemu dobili središnje mjesto.

Voditelj hrvatskog štanda Zdravko Cikliša iznimno je zadovoljan nastupom hrvatskih naakladnika i njihovom ambicijom da ozbiljnije nastupe na tržištu BiH. "Organizacija je jako dobra kao i ambijent. Želja je hrvatskih nakladnika da ovaj nastup postane tradicija", kazao je Cikliša za Hinu.

(Hina) rm sbZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara