Ministar Žuvanić predstavio projekt izgradnje putničkog terminala luke Zadar

MINISTAR pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić predstavio je danas projekt izgradnje novog putničkog terminala luke Zadar u Gaženici, vrijednog oko 70 milijuna eura, čija je izgradnja, kako je rekao, od značaja ne samo za Zadar i njegovo okružje, već za čitavo srednjoeuropsko okružje, te za razvoj hrvatskog gospodarstva.

Očekuje se da bi pripreme za izgradnju tog međunarodnog putničkog terminala mogle početi u proljeće iduće godine, a završetak prve faze izgradnje predviđa se za sezonu 2005. i njezino izravno povezivanje na autocestu Zagreb-Split, rekao je.

Žuvanić je istaknuo da je Zadar po svom geografskom položaju smješten na središnjem dijelu istočne obale Jadrana te da ima potencijale za razvoj putničkog ali i ro-ro prometa na najkraćem pravcu iz srednje i istočne Europe prema zapadu.

Ministar je pozvao međunarodne financijske institucije da se uključe u realizaciju tog važnog projekta.

Podsjetio je da je hrvatska Vlada podržala taj projekt, proširila lučko područje u nadležnosti Lučke uprave Zadar na prostor u Gaženici, a Ministarstvo pomorstva putem Fonda za razvoj i zapošljavanje u ovoj je godini osiguralo inicijalna sredstva za njegovu realizaciju od 20 milijuna kuna.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić najavio je da se dovršetak izgradnje prve faze planira za sezonu 2005. godine, a ona obuhvaća izgradnju međunarodnog putničkog terminala i iznosi oko 30 milijuna eura. U cjelokupnom projektu planira se da lučka uprava bude nositelj izgradnje lučke infrastrukture, dok bi se prateći sadržaji gradili na koncesijskom načelu kroz BOT ili slične modele, a računa se i na potporu međunarodnih financijskih institucija, rekao je.

Govoreći o prometnim aspektima projekta izgradnje putničkog terminala u luci Zadar Blanka Kesić s riječkog Pomorskog fakulteta rekla je da se 85 posto putničkog prometa odvija kroz luke Zadar i Split, te da se za sada najveći dio međunarodnog putničkog prometa odvija kroz grčke luke (37 posto). Izgradnjom autoceste Zagreb-Split Hrvatskoj se otvara mogućnost da od primorske zemlje postane i razvijena pomorska država, naglasila je. Navela je da se u zadarskoj luci do 2006. očekuje oko 2,5 milijuna putnika, a do 2010. već 4,5 milijuna putnika. Velike mogućnosti su i u kružnim putovanjima, rekla je Kesić, jer bi upravo Zadar mogao postati odmorište na kružnom putovanju od Ancone do Dubrovnika pa se već 2006. očekuje 100.000 putnika, a 2010.- 300.000 putnika i zarada veća od 14 milijuna američkih dolara godišnje.

Arhitektonsko-urbanističke aspekte projekta predstavio je Niko Bašić ističući da će njegovom realizacijom Zadar postati prometni čvor u sustavu prometnih terminala. Stara povijesna gradska luka izgradnjom nove bit će namijenjena samo za jahte i brze veze s otocima, ali bez vozila, rekao je.

Na predstavljanju je prikazan i promotivni film izgradnje putničkog terminala u luci Zadar Vlade Zrnića.

Predstavljanju su nazočili i predstavnici europske i svjetske banke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara